За първи път в света: български лекари излекуваха хепатит С при рак на черния дроб

Делото е на медици от столичната болница „Св. Иван Рилски“

Катя Димитрова Последна промяна на 26 юли 2016 в 12:20 32148 0

Кредит Кадър от репортажа на БНТ

Проф. Захари Кръстев.

За първи път в историята на медицината, екип български лекари излекуваха хепатит С при пациенти с рак на черния дроб. Това съобщи за Nauka OFFNews един от водещите специалисти, с чието участие е постижението, проф. Захари Кръстев. Делото е на медици от столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Ракът на черния дроб обикновено се причинява от хепатитните вируси В и С, както и от прекомерната употреба на алкохолни напитки. Той най-често се появява след развитието на чернодробна цироза.

„Тясно следим болните с хепатити и цироза, стараейки се да хванем рака навреме, каквато е и практиката в цял свят. У нас се използват всички съвременни методи за лечение на туморите.

Наблюдавани бяха двама наши пациенти на възраст около 70 години. При единия пациент бе извършено запушване на кръвоносния съд, който снабдява с кръв раковите клетки и по този начин туморът на черния дроб бе ликвидиран. При другата пациентка се наложи помощта на екип от ИСУЛ и Военномедицинска академия, като специалистите от трите болници разрушиха рака чрез топлина“, обяснява проф. Кръстев.

Проблем обаче остава наличието на С вирус. Ако той остане, се връщат и злокачествените образувания. Затова медиците са направили всичко възможно за отстраняване на хепатита, така че да няма опасност от нова поява на рак.

„Това нещо го няма в литературата и транскрипцията на използваните медикаменти. Не се забранява, но не се и разрешава“, посочва лекарят.

В името на пациентите обаче специалистите решават да намалят риска от формиране на тумори като ги излекуват от хепатит С. Задачата не е толкова лесна, защото групата медикаменти, които трябва да се приложат, са доста тежки и се приемат трудно от организма. Те изискват специално наблюдение, тъй като черният дроб на толкова тежко болни пациенти не понася добре такива лекарства. Очаквано, по време на лечението, чернодробната функция на пациентите се е влошила, което е и документирано в изследването, публикувано в престижното международно издание World journal of gastroenterology.

Вече близо година след проведеното лечение, пациентите са добре, без влошена функция на черния дроб и без нов рак. Нещо повече – тяхната имунокомпетентност се е повишила двойно, т.е. тяхната лична имунна защита вече е двойно по-висока, допълни проф. Кръстев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !