05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За първи път в света: български лекари излекуваха хепатит С при рак на черния дроб

Делото е на медици от столичната болница „Св. Иван Рилски“

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 юли 2016 в 12:20 317040
Проф. Захари Кръстев. Снимка: Кадър от репортажа на БНТ

За първи път в историята на медицината, екип български лекари излекуваха хепатит С при пациенти с рак на черния дроб. Това съобщи за Nauka OFFNews един от водещите специалисти, с чието участие е постижението, проф. Захари Кръстев. Делото е на медици от столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Ракът на черния дроб обикновено се причинява от хепатитните вируси В и С, както и от прекомерната употреба на алкохолни напитки. Той най-често се появява след развитието на чернодробна цироза.

„Тясно следим болните с хепатити и цироза, стараейки се да хванем рака навреме, каквато е и практиката в цял свят. У нас се използват всички съвременни методи за лечение на туморите.

Наблюдавани бяха двама наши пациенти на възраст около 70 години. При единия пациент бе извършено запушване на кръвоносния съд, който снабдява с кръв раковите клетки и по този начин туморът на черния дроб бе ликвидиран. При другата пациентка се наложи помощта на екип от ИСУЛ и Военномедицинска академия, като специалистите от трите болници разрушиха рака чрез топлина“, обяснява проф. Кръстев.

Проблем обаче остава наличието на С вирус. Ако той остане, се връщат и злокачествените образувания. Затова медиците са направили всичко възможно за отстраняване на хепатита, така че да няма опасност от нова поява на рак.

„Това нещо го няма в литературата и транскрипцията на използваните медикаменти. Не се забранява, но не се и разрешава“, посочва лекарят.

В името на пациентите обаче специалистите решават да намалят риска от формиране на тумори като ги излекуват от хепатит С. Задачата не е толкова лесна, защото групата медикаменти, които трябва да се приложат, са доста тежки и се приемат трудно от организма. Те изискват специално наблюдение, тъй като черният дроб на толкова тежко болни пациенти не понася добре такива лекарства. Очаквано, по време на лечението, чернодробната функция на пациентите се е влошила, което е и документирано в изследването, публикувано в престижното международно издание World journal of gastroenterology.

Вече близо година след проведеното лечение, пациентите са добре, без влошена функция на черния дроб и без нов рак. Нещо повече – тяхната имунокомпетентност се е повишила двойно, т.е. тяхната лична имунна защита вече е двойно по-висока, допълни проф. Кръстев.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.