За първи път - видео с последния човек от избито племе в Амазония

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2018 в 00:00 9085 0

Кредит ResearchGate/Carlos André Prauchner, 2015

Въздушна снимка на басейна на Амазонка.

Бразилската организация FUNAI публикува видеозапис на човек, който е живял сам няколко десетилетия в Амазония.

Той е единственият и последен оцелял член от племе, унищожено от периодичните нападения през 70-те и 80-те години на миналия век, когато въоръжени мъже се заселват в околните земи.

Кадър от видеото по-долу. FUNAI

Мъжът, наречен "последният от племето", за първи път е забелязан от антрополози в през 90-те години в бразилския щат Рондония, след като са открити следи от разрушените колиби, строени от него. Оттогава учените го наблюдават. Това е необходимо, защото за да продължат защитата на неговото местообитание от собствениците на съседните ранчо, изследователите трябва да потвърждават пред правителството на Бразилия всеки месец, че "последният от племето" е жив.

Къщата на "последния от племето" с градината, където отглежда царевица и други растения. Снимка: Survival International

Проучвайки изоставените му убежища, антрополозите разбират, че отглежда царевица, тапиока, папая и банани. Освен това ловува животни, изграждайки капани за тях - двуметрови ями с остри пръчки на дъното. В колибата има слама и тръстика. В центъра на къщата си човекът е изкопал дълбока дупка, вероятно за да се защити, ако бъде нападнат.

Човекът копае дълбоки дупки, за да хваща животни и да се крие. Смята се, че е единственият оцелял от племе, избито от фермери през 70-те и 80-те години. Снимка: Survival International

Предполага се, че възрастта на "последния от племето" е около 55-60 години. Никой не знае точно историята на този човек. Ако учените го приближат твърде много, той прави предупредителен изстрел с лък. През 2009 г. е нападнат от бандити (най-вероятно от съседно ранчо), но оцелява - след това представителите на организацията FUNAI, изхождайки района, намират празни гилзи от пушка на земята. 

Видеоклипът, който FUNAI публикува на сайта си, е заснет през 2011 година. Представители на организацията заявяват, че дълго време са се колебали дали имат право да публикуват видеото, защото не могат да поискат разрешение от човека. Последния път, когато го виждат, е през 2016 г., но свежите следи и отсечените дървета, открити през май 2018 г., показват, както съобщава Time, че той все още е жив. Учените оставят семена и инструменти в района на човека, за да му помогнат.

"Ужасните престъпления, извършени срещу този човек и неговото племе, никога не трябва да се случват отново, но множество други племена са изправени пред реалната перспектива на същата съдба, ако техните земи не се защитят. Само ако се привлече общественото внимание към проблема, може да им дадем шанс да оцелят от натиска на околните фермери, които много искат да отнемат земята на тези племена, дори с цената на техния живот", коментира Стивън Кори (Stephen Corry), директор на организацията Survival International.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !