Загадъчно синьо сияние е заснето от Международната космическа станция (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2021 в 11:30 25800 0

Изключително рядко и впечатляващо атмосферно събитие засне френският астронавт Томас Песке от борда на Международната космическа станция (МКС).

Снимката - единичен кадър с дълга експозиция - изглежда така, сякаш показва бомба, експлодираща в синьо сияние над Европа, но въпреки страшната картина всъщност никой не е пострадал и дори никой нищо особено не е забелязал под облаците.

Кадърът показва далеч по-малко зловещо събитие от една група атмосферни явления, наречена "преходно светлинно събитие" (TLE - transient luminous event), явление, подобно на светкавица, насочена нагоре в горните слоеве на атмосферата. Те са електромагнитно индуцирана форма на светеща плазма.

Известни също като "йоносферни мълнии" и "светкавици в горната атмосфера", преходните светлинни събития са многобройни свързани явления, които се случват по време на гръмотевични бури, но значително по-високо над мястото, където би се появила обикновената светкавица. Макар и свързани с гръмотевичните мълнии, те са малко по-различни.

Томас Песке не уточнява кое точно явление от многобройното семейство е заснел. 

Мълнии и електрически разряди в горната атмосфера. Кредит: Wikimedia Commons

Има няколко вида събития от този клас, най-често срещаните са спрайтовете - светкавици с яркочервена светлина, които се появяват над буреносните системи. Когато имат опашки, ги наричат ​​„моркови“.

Учените са проявили доста остроумие, давайки имена на тези явления - има призраци, сини джетове, гигантски джетове, пикси, гноми, тролове, сини стартери и елфи.

„Очарователното в тази мълния е, че само преди няколко десетилетия те са били наблюдавани от пилоти много рядко и учените не са били убедени, че наистина съществуват“, обяснява Песке.

Първият видеозапис на TLE е заснет случайно на 6 юли 1989 г., когато изследовател оставя камера да работи през нощта. При прегледа на заснетия видеоклип в два кадъра на филма се появяват две вертикални изображения, подобни на пръсти. Следващите известни видеозаписи на TLE са направени през 1989 г., когато мисията на совалката STS-34 провежда експеримент за наблюдение на мезомащабни мълнии. Сега TLE са заснети чрез различни оптични записващи системи като общият брой на последните регистрирани събития (началото на 2009 г.) се оценява на много десетки хиляди. Глобалната честота на поява на TLE е оценена по сателитни наблюдения на няколко милиона събития годишно.

"Само след няколко години е потвърдено съществуването на "елфите" [ELVES - съкратено от „Излъчване на светлина и много нискочестотни смущения, дължащи се на електромагнитни импулсни източници“], а спрайтовете са много реални и биха могли да повлияят и на климата ни!", коментира Песке.

Въпреки че Песке не обяснява конкретно какъв вид събитие се вижда на снимката, според статия в ScienceAlert това конкретно изображение може да показва „син стартер“ (blue starter), който представлява „възходящо светещо явление, тясно свързано със сините джетове“, но са по-кратки и по-ярки от сините джетове, достигайки надморска височина само до 20 км. Сините стартери са като "неуспели сини джетове",обяснява д-р Виктор Паско (Victor P. Pasko), доцент по електротехника.

Оказва се, че има много неща, които може да се открият отгоре като сини джетове, елфи и червени спрайтове. Тези странно звучащи неща са много трудни за наблюдение от повърхността на Земята. Както съобщава новата статия в Nature, европейската обсерватория за наблюдение на атмосферно-космически взаимодействия ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor) към Международната космическа станция помага на учените да намерят отговорите.

Тези събития са особено трудни за фотографиране от земята, тъй като са много високо в небето и също така обикновено са скрити от буреносни облаци. Освен това явленията TLE обикновено траят от по-малко от милисекунда до повече от 2 секунди.

Това прави МКС особено подходящо място за търсене на тези краткотрайни събития.

"Тези светлинни явления са редки и много кратки, което ги прави трудни за фотографиране и изучаване. Международната космическа станция е оборудвана с инструмент, предназначен за тяхното наблюдение. Той се намира извън модула "Колумб". МКС е особено подходяща за тези наблюдения, защото прелита няколко пъти на денонощие над екватора, където са най-много гръмотевичните бури", пише Песке.

Досега повечето от документираните събития са заснети от астронавти на МКС, и съвсем малко от земята.

Интересно е, че Земята не е единственото място, където може да се види подобно светлинно шоу - изследователите откриха миналата година, че „сини спрайтове“ се срещат и на Юпитер.

Карта на Юпитер, заснета от апарата Juno на НАСА по време на едно завъртане на космическия кораб. Спрайтът е отбелязан със жълт кръг. Източник: Giles et al. 2020 г.

ИзточникWhat The Heck Was This Blue 'Luminous Event' Photographed From The Space Station?
JACINTA BOWLER, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !