10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Законите за контрол на оръжията намаляват убийствата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 ноември 2016 в 11:00 38720

Според две нови проучвания, по-строгите закони за огнестрелните оръжия са свързани с по-ниски нива на убийства, извършени с тях.

За някои хора откритията, публикувани тази седмица в списание JAMA Internal Medicine, може и да изглеждат очевидни. Но откакто конгресът на САЩ орязва финансирането за проучвания на насилието, извършвано с огнестрелни оръжия, едромащабните проучвания от този вид са редки.

Както съобщава The Atlantic: "В средата на 90-те години Конгресът обявява, че финансирането на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (Center for Disease Control and Prevention) не бива да се използва за обосноваването на политики за контрол на оръжията."

Въпреки че редица изследвания подсказват, че огнестрелните оръжия може да са заплаха за човешкото здраве и безопасност, CDC - агенция за обществено здравеопазване с федерален годишен бюджет в размер от 7 милиарда долара, все още отказва подкрепа в тази насока. Възможно е новите открития да променят това.

Първото изследване, с главен автор Луис Лий (Lois K. Lee) от Харвардската медицинска школа, разглежда 5 типа закони: такива, които (1) ограничават трафика на оръжия, (2) засилват проверките на лицата, (3) подобряват безопасността на децата, (4) забраняват притежанието на военни оръжия за нападение и (5) ограничават свободното носене на обществени места. Учените откриват силни доказателства, че закони, засилващи проверките на лицето и ограничаващи продаването, помагат за намаляване на нивата на убийствата.

Интересно, но не са открити убедителни доказателства за ефективността на законите, фокусиращи се върху трафика, детската безопасност, военните оръжия и носенето на обществени места.

При все това по-строгите политики като цяло водят до по-малко убийства, дори при контролирането на демографски и социологически фактори.

Снимка:Marcus Yam/Los Angeles Times

Второто изследване, проведено от Дейвид Хъмфрис (David K. Humphreys) и негови колеги, проследява ефектите на закона за самоотбрана в щата Флорида, който е в сила от 2005 г. насам. Той позволява на даден човек да използва смъртоносна сила спрямо друг, ако прецени, че се намира в животозастрашаваща ситуация. Екипът подлага на анализ данните за смърт от огнестрелни рани за годините преди и след 2005 г., след което ги сравнява с тези от други щати за същите години. Оказва се, че броят на убийствата нараства в годините след 2005 г., докато преди въвеждането на закона, нивата се запазват сравнително стабилни. При щатите, където липсват подобни закони за самоотбрана, не се наблюдава такова увеличение.

Шери Тауърс (Sherry Towers), която изследва обществени феномени в университета на щата Аризона, отбелязва, че второто проучване взема под внимание всички заключения, без да разделя неоправданите убийства (които разбира се, са престъпления) от оправданите (които не се считат за престъпления). Тя посочва, че според статистически данни на ФБР, през 2006 г. е имало 238 оправдани убийства в национален мащаб, но общият брой на убийствата във Флорида за същата година надхвърля 1100. "Така че действително оправданите не формират значителна част от общия брой."

Тауърс се съгласява с откритието, че законът за самоотбрана във Флорида оказва значително въздействие за годините след неговото въвеждане и допълва, че има малко въздействие върху престъпленията над собственост и обирите - точно тези, които се смята, че ще възспре. "Необходими са повече проучвания, за да се определят тенденциите при оправданите убийства преди и след въвеждането на закона, за да разберем дали той е повлиял на тях.", коментира тя пред Popular Science.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.