Записаната в Гинес най-тежка костна риба в света се оказа друг вид (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 декември 2017 в 00:00 8865 0

Кредит Hasama Underwater Park

Mola alexandrini - най-тежката риба в света.

Тя е с дължина 3 метра, тежи 2300 кг и сякаш е с отрязана глава - човек би си помислил, че не може да се сгреши самоличността на най-тежката костна риба в света.

Но всъщност този океански гигант в продължение на години не е идентифициран правилно, разказва NewScientist

Изследването е публикувано в списание Ichthyological Research.

Океанската риба луна (Mola mola) е посочена в Световните рекорди на Гинес като най-тежката костна риба в света. Някои акули са по-големи, но техните скелети са изработени от хрущял, а не са костни.

Рекордът е от 2002 г. въз основа на образец, хванат на японското крайбрежие през 1996 г. Но сега подробен анализ на фотографии и друга информация за образеца се установи, че това не е океанска риба луна, а неин роднина на име Mola alexandrini.

Риба луна изглеждат твърде странни в нашите очи. Те изглеждат почти като диск в профил и изключително тънки, когато се гледат анфас. Те имат заоблен издатък в задната си част, където повечето риби имат опашна перка. Тя е над 2 тона и достига 3 м дължина.

Ецуро Савай (Etsuro Sawai) от Университета на Хирошима, Япония, и колегите му преразглеждат трите известни вида риба луна: М. Mola , М. ramsayi и рядката M. tecta - открита едва през юли. Те разглеждат 30 образци на М. Mola и М. ramsayi , описани и заснети през последните 500 години.

Гледайки снимките на уловеното чудовище, Савай осъзнава, че това всъщност е М. alexandrini. Той също така твърди, че този вид е същият като М. ramsayi, който сега трябва да се нарича М. alexandrini, защото това име е използвано първо.

За разлика от другите два вида, М. alexandrini / ramsayi има голяма подутина на челото си и на брадичката си, а също така и различно оформена "опашка". Тези характеристики ги различават от M. mola.

Савай също така смята, рекордът е счупен. През 2004 г. край японския остров Аджи е хваната една женска риба луна дълга 3.32 метра, но не е претеглена.

Рибата луна достига на дължина най-малко 2,4 метра, с характерноа разделяне с гладка кожа на задната перка на две. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 4 метра вертикално и три метра хоризонтално, с тегло почти 2270 кг. Илюстрация: Michelle Freeborn, Wellington Museum Te Papa Tongarewa.

Странните риби луна

"Рибата луна е известна със странния си вид. Тя е най-голямата костна риба в света, може да порасне до над 3 метра в дължина, тегло до 2 тона и изглежда малко като куфар с крила" - разказва Ниегард в The Conversation. 

Старинно изображение на обикновена риба луна  Orthragoriscus mola (1838)

Родът Mola и семейството Molidae, наречени риби луна са най-едрите костни риби в света.
Най-големите екземпляри могат да достигнат до 4 метра вертикално и три метра хоризонтално, с тегло почти 2270 кг. 

Риба луна има форма подобна на пресечен куршум, защото са родени със задна перка, която никога не расте, а се сгъва в себе си.
Mola на латински означава "воденичен камък" и описва донякъде кръглата форма на рибата луна.

Те са със сребрист цвят и върху дебелата и доста грубата кожа липсват люспи, а са покрити с изпъкналите части на коста..

Представителите на това семейство имат най-малък брой прешлени от рибите, при обикновените риби луна са само 16. Нямат никакви кости на опашната перка, скелетът е съставен предимно от хрущял.

Няма плавателен мехур.

Зъбите им са слети в клюн като структура им пречи да затворят напълно своите относително малки уста.

Те се срещат в умерените и тропически океани по света и често бъркани с акули, когато техните огромни гръбни перки се появят над водата.

През 2015 г. учени обявиха за откриването на първата изцяло топлокръвна риба. Според изследователите, общата телесна температура на дълбоководната риба-луна - Lampris guttatus - 5 градуса по Целзий над температурата на околната вода.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !