Започнаха опитите с ваксина срещу Зика

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 септември 2016 в 09:21 3445 0

Кредит National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health

Най-накрая има известен напредък в борбата срещу Зика. В Пуерто Рико на 160 души е инжектирана ваксина срещу Зика. А предварително проучване идентифицира две съществуващи лекарства, които изглежда могат да защитят мозъчните клетки от вируса, съобщава NewScientist.

Ваксината, разработена от Inovio Pharmaceuticals, съдържа синтетичен ДНК фрагмент, подобен на участък в самия вирус. Компанията се надява, че ваксинираните ще развият имунна защита срещу Зика.

Двете лекарства, които могат да бъдат полезни за лечението на тази коварна болест, са получени след анализ на хиляди съединения, включително някои лекарства, които се използват за лечение на други състояния. Зика по всяка вероятност поразява клетките, които правят нови неврони в мозъка и те престават да действат правилно. Смята се, че това причинява ужасните дефекти на мозъка, наблюдавани при някои бебета, родени с вируса, а също може да предизвика у заразени възрастни проблеми с паметта.

Екип от изследователи от САЩ и Китай идентифицираха едно лекарство - в момента в клинични проучвания за заболявания на черния дроб - което предпазва мозъчните клетки от увреждане, както и 10 други, които спират репликацията на Зика, една от които е вече одобрено лекарство, използвано за лечение на инфекции, предизвикани от червеи. Комбинацията от двете съединения може да се окаже ефективна за лечението на Зика, твърдят авторите, които се надяват скоро да започне тестването й върху животни.

Но ние все още сме далече от готово за употреба лечение в световен мащаб, коментира Едуин Треватан (Edwin Trevathan), детски невролог в университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси, който съветва американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията  за Зика. "Дори ако развитието на ваксината се движи толкова бързо, колкото бихме искали, реално, ще трябва да мине една година, преди да имаме нещо, което може да се използва за защита на хората", заяви той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !