06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо избраха черната дупка на М87? Обяснява астрономът Гаммелтофт

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 април 2019 в 00:00 69200
Астрономът Роса Виктория Муньос Димитрова и M87* - горе вляво и долу вдясно - снимка на Hubble M87 с джет. Долу вляво - първата снимка на сянката на свръхмасивната черна дупка M87*.

Вчера видяхме първият директен образ на хоризонта на събитията на черна дупка. Това е първият резултат от обсерваторията Event Horizon Telescope (EHT), глобално сътрудничество, което обедини радиотелескопите по света в един гигантски телескоп.

Това е първата истинска снимка, а не продукт на симулации, но все пак очаквахме първо да видим нашата свръхмасивна дупка, в нашата галактика.

Защо ни показаха първо снимката на М87? Защо бе предпочетена?

На този и други въпроси отговори директно от Брюксел астрономът Роса Виктория Муньос Димитрова-Гаммелтофт, специалист по активни галактични ядра.

М87 е подходящ обект за такова изследване, защото е добре известна на астрономите галактика. Излъчва силно в радио диапазона, в който е и проведено изследването, и ни позволява да съберем по-детайлна информация, с подходящата техника.

Стрелец А* (Sgr A*), свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката Млечен път, е около 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето

Но черната дупка на M87 е много по-голяма. Тя е около 6.5 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето - около 1500 пъти по-масивна от Sgr A*.

Материята около черната дупка в нашата галактика няма толкова ярък и изразен огнен пръстен, както в галактиката М87, за това и все още изпитваме някои затруднения при заснемането на сянката на нейната черна дупка. Ярките огнени пръстени са характерни за по-динамични черни дупки, каквито са галактиките с активни галактични ядра (вж "Български астрономи разгадават тайните на свръхмасивните черни дупки").

А нашата дупка защо „спи”?

Това е част от еволюцията на свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките. В момента около центъра на нашата галактика няма достатъчно материя, която да задейства тези "огнени" процеси, които наблюдаваме при М87.

И тук този огнен пръстен го има, но е далеч по-слаб и е нужно повече време и усърдие, за да се види нещо, въпреки че е много по-близо.

Ще има ли портрет и на нашата?

Вероятно скоро ще покажат и такава снимка.

Какво доказа тази снимка? 

Доказва за пореден път, че Айнщайн е бил прав. И доказва на практика всичко, за което теоретичните физици, занимаващи се с черни дупки, са се борили досега

Сега знаем, че астрофизичните обекти, които са били само теория преди половин век, са наистина такива, каквито са ги смятали.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.