05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо не можем да си намерим ключовете дори да са пред очите ни

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 февруари 2017 в 13:39 39220
източник: Pinterest

Защо повечето хора не мога да намерят нещата, които търсят? Защото прекарват твърде много време във вглеждане в разтребените места, в които очевидно търсения предмет го няма. Това е заключението на психологично изследване, публикувано в списание Royal Society.

Вместо да губим време в търсене по подредените места, трябва да наблегнем на бъркотията, в която предмета (бил той ключове, очила или телефон) вероятно се крие, съветват от проучването. 

В него 14 души са били помолени да гледат върху образ на числа, подредени в линии в различни посоки, и е трябвало да посочат онази, която е наклонена на 45 градуса надясно. Екранът е бил разделен по подреден начин при представянето на линиите - всички без една са били насочени в една посока, и след това по разхвърлян начин - всички линии са били разбъркани и са сочели напосоки.

В друг експеримент участниците трябвало да прегледат 160 схеми, на които целта е била поставена или по прост начин или по разбъркан, или изобщо я е нямало. Те са натискали бутон когато открият целта или решат, че я няма. Докато "ловуват" учените са следели движението на очите им, като са броели броя на местата, на които гледат и колко дълго време прекарват в търсене.  

Мнозинството от участниците са извършили почти еднакво движение с очите, докато са разглеждали подредените и разбърканите схеми, съобщава провеждащата второто проучване Анна Новаковска (Anna Nowakowska), студент по психология в Университета в Абърдийн, пред IBTimes UK. "Да вземем две маси - едната почистена, другата разхвърляна, вие ще видите с ъгълчето на окото си дали върху почистената маса има химикалка", обяснява Новаковска. За търсене в чисто място не се изисква никакво движение на окото, тъй като нашето периферно зрение ни казва дали предметът е там или не. Но вместо да се съсредоточат върху разхвърляната зона, за да открием липсващия предмет, хората продължават да се обръщат към почистената зона, за да го търсят там. 

"Това е много неефективно. Ако прекарвате цялото време в търсене по трудни места, ще имате повече шанс да откриете предмета. Търсенето по лесни места не дава никаква нова информация - това е загуба на време", коментира Новаковска.

Затова идеалната стратегия за ефикасно търсене е да се използва цялото време за търсене в разхвърляни зони, като се хвърли само бърз поглед върху почистените, съветва тя. В нейното проучване обаче само няколко души са сторили това. "Открихме един "супер търсач", който беше много близо до оптималния вариант, като използва почти 99% от времето за търсене по трудни места. Почти не отиде по лесните места", обяснява Новаковска. 

Въпреки това разпиляната, макар и неефикасна стратегия, която повечето хора прилагат като търсят почти еднакво по всички зони, може да има и своите предимства, допълва Новаковска. Като се изчислява кое е следващото най-добро място за търсене на всяка следваща стъпка може да отнеме твърде много време и енергия. 

"Правим около четири движения с окото в секунда. Мозъкът трябва да направи всички тези изчисления преди окото да направи движение и това е доста сложно. Може да забави търсенето", уточнява Новаковска.

Загадката на "супер търсачите" и по какъв начин успяват да се съсредоточат върху правилните места е тема на следващи проучвания. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.