Защо са толкова несигурни средносрочните прогнози?

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 януари 2017 в 12:23 6449 1

Кредит Meteo Balkans

Наскоро групата метеоролози "Meteo Balkans" бяха пуснали много обнадеждаваща новина на базата на модел +228 часа, че се очаква затопляне в края на месеца, но на следващия ден нещата коренно се промениха и друг модел даде прогноза за по-умерено повишаване на температурите и отложени за началото на февруари.  

Защо са толкова несигурни средносрочните прогнози? По принцип възможни ли са сигурни прогнози за 2 седмици напред?

Обърнахме се с тези въпроси към метеоролога д-р Деница Божинова. 

Като цяло бих казала, че зависи много от общата обстановка. В смисъл, че понякога когато атмосферата е в по-спокойно състояние е по-лесно да се прогнозира и в средносрочна прогноза (това е прогноза от 7 до 15 дни напред в бъдещето), която да е относително точна

В момента обаче обстановката явно е доста усложнена, с циклони и антициклони, чиито фронтове си влияят взаимно. Когато става въпрос за средносрочна прогноза (и дългосрочна) обикновено се разчита не само на един модел, а на ансамбъл от симулации с този модел. Това е общо взето като множество решения на една и съща задача, в която началните променливи са варирани малко една от друга. Обикновено средната стойност на ансамбъла е близка до това, което се случва, но понякога - в екстремни ситуации - това не е винаги вярно.

Като общо правило прогнозите до 4 дни имат най-голяма точност, до седмица започва да пада значително и за двуседмичните вече не може да се каже със сигурност кога и колко точно ще вали, но обикновено може да се види тенденцията - дали ще се затопля или не. Но пак, това зависи колко е сложна обстановката.

Но тук като казвам точност имам предвид метеорологичната точност, в която искаме да знаем температурите до определена мярка, искаме да знаем къде, кога и колко ще вали и т.н.

Затова бих казала, че прогнозите до седмица могат да са точни и качествено и количествено, но след първата седмица обикновено остава да са само качествено точни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.01 2017 в 14:32

Има си цяла теория на хаоса, възникнала от решаването на подобен вид задачи.

Много ви здраве от китайската метео пеперуда