07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Земните червеи се чувстват добре в марсианска почва (видео)

Червеите са важни за почвеното плодородие

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 ноември 2017 в 00:21 71751
Земните червеи изглежда се чувстват добре в симулирана марсианска почва. Снимка: Wieger Wamelink

Холандски учен намери два земни червея второ поколение във почвата, която е трябвало да симулира тази на повърхността на Марс, съобщава Popular Science.

Засега учените не разполагат с истинска марсианска почва. Затова Вигър Вамелинк (Wieger Wamelink), биолог в Университета във Вагенинген, купува "марсианска" почва от НАСА. Американската космическа агенция продава такава имитация, която се състои от почва от вулканите на Хаваите и пустинята Мохаве, а след това я стерилизира, за да наподоби безжизнената марсианска среда. Вамелинк и неговия изследователски екип след това изпозват тази почва за различни експерименти. Те добавят възрастни червеи, които не само са оцеляват, но се и възпроизвеждат.

"Това отиде много по-далеч, отколкото очаквахме", коментира Вамелинк.

Както отбелязват изследователите, експериментът е важен, за да се разбере дали жителите на марсианските колонии ще могат да се хранят сами, като отглеждат растения. Червеите са важни за почвеното плодородие, те преработват разлагащи се растителни останки и движенията им обогатяват почвата с кислород.

По време  на изследването учените поставят червеите в саксии с аналога на марсианската почва, в които са засадени различни видове семена. За радост на биолозите домати, пшеница, рукола, кресон, синап и диво растение, наречено тлъстига, виреят добре.

Оказа се също, че червеите ще могат да копаят тунелчетата си на Марс, както го правят на Земята. Освен това успяват да отгледат и потомство.


+ 0
- 0
Да бе ...
Какво правим с растенията - ендемити?
Хаваите и Мохаве може да са гърч за туристите, ама комбинацията им да е химически аналог на Марс ... А там ще се окаже нещо една идея повече или по-малко, или изобщо няма да го има, или ще има още нещо, и въпросния Вамелинк, ще отиде верно по-далече, отколкото е очаквал. Примерно в дивотиите на Стивън Кинг, или в моргата за червеи:)
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.