02 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Жена с особена аномалия отделя кърма не само от гърдите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 юни 2019 в 00:00 67760
Снимка: pixabay

Лекарите от Клиниката по акушерство и гинекологична ендокринология в Университетската болница Кеплер в Австрия наскоро попадат на необичаен случай при 29-годишна родилка.

Четири дни след раждането, жената започва да отделя кърма не само от гърдите, но и от гениталите си. 

Родилката попада в тяхната клиника заради оплаквания от подуване и отделяне на секрет двустранно от гениталите пет дни след като ражда второто си дете. По време на раждането пациентката има разкъсвания и два реда шевове в различни части на чувствителната зона. 

"Тя забелязва двустранни отделяне на белезникав секрет и подуване, което започва от големите през малките срамни устни (labia majora и labia minora) и стига до перинеума 4 дни след раждането", разказват от клиниката.

Първоначално лекарите смятат, че това се дължи на проблем с шевовете, но пациентката споделя, че е имала подобни симптоми и след първата си бременност. 

След тази информация, лекарите разбират, че пациентката им има т.нар. ектопична (не на обичайното място) тъкан, характерна за гърдите, във външните си полови органи. Ехографското изследване потвърждава диагнозата. И въпреки, че няма зърно, има канал, през който се секретира мляко. 

Това може да звучи като много особена ситуация, но може да бъде много лесно обяснена при детайлно разглеждане на развитието на човешките гърди.

Хората, както и всички други бозайници, имат коремни епидермални хребети или млечни линии. В ранното зародишно развитие, това е зона в тялото, от която се формират зърната. По тази линия през пубертета се формират млечните жлези и тъканта на гърдите. Зърната и гръдната тъкан всъщност може да се развият навсякъде по тези линии и това е причината някои хора да имат трето зърно, а в случай на пациентката - гръдна тъкан в гениталите си. 

Местоположение на млечните линии; Кредит: The Geneva Foundation for Medical Education and Research/CC BY 3.0

Такива състояния са редки, но не и нечувани, в литературата са описани подобни случаи. Но в повечето случаи ектопичната гръдна тъкан не се открива, докато не се появи проблем като подуване по време на бременността или развитие на карцином. 

Що се отнася до австрийската родилка, изглежда някои от шевовете от едната страна са причинили галактостаза, състояние на задържане на кърмата, което може да стане болезнено. Лекарите свалят шевовете от тъканта и лекуват възпалението на пациентката с антибиотици. 

За около две седмици болката, подуването и възпалението намаляват и пациентката продължава да кърми бебето си нормално без усложнения. Лекарите не са премахнали ектопичната тъкан, въпреки че са обсъдили потенциални проблеми и тумори в бъдещето. 

"Ектопичната гръдна тъкан има потенциал за развитие на тумори и затова изглежда разумно да препоръчаме отстраняване на тази тъкан, въпреки че няма протокол за действие при ектопична тъкан на гърдата", споделят от медицинския екип. 

Източник: Science alert - Rare Case Study Reveals Why a Woman Started Lactating From Her Vulva


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.