12 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Женска акула роди без мъжки, след като е била сама от години (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 януари 2017 в 15:16 126663
Акулата Леони, Снимка: Fishes of Australia

Женска акула, отделена от своята дългогодишна половинка е развила способността да има бебета сама, съобщи NewScientist.

Леони, акула-зебра (Stegostoma fasciatum), се среща с партньора си в аквариум в Таунсвил, Австралия, през 1999 г. Те имат повече от две дузини потомство заедно, преди да я преместят в друг аквариум през 2012-а.

Оттогава Леони няма контакт с мъжки акули. Но в началото на 2016 г. тя роди три бебета акули.

Заинтригувана, Кристин Дъджън (Christine Dudgeon) от Университета на Куинсланд в Бризбейн, Австралия, и колегите й започнали да търсят отговор.

Една от възможностите е Леони да е запазила сперматозоиди от бившия си и да ги е използвала, за да оплоди яйцата си. Но генетичните тестове показват, че бебетата имат само ДНК от своята майка, което показва, че са били заченати по безполов път.

Някои видове гръбначни имат способността да се възпроизвеждат безполово, въпреки че обикновено се размножават полово. Такива са някои акули, пуйки, Комодски варани, змии и скатове.

Но повечето доклади са за женски, които никога не са имали партньори от мъжки пол.

Има много малко сведения за безполово размножаване при женски с предишни сексуални контакти, отбелязва Дъджън. Един скат и една боа в плен са единствените други женски животни, които документирано са преминали от полово към безполово размножаване.

При акулите може да се случи безполово размножаване, когато яйце от женската е оплодена от съседна клетка, известна като полярно телце (polar body), разказва Дъджън. То съдържа същия генетичен материал на женската, което води до "екстремно близкородствено кръстосване", обяснява тя. "Това не е стратегия за оцеляване на много поколения, защото тя намалява генетичното разнообразие и адаптивност".

Независимо от това, то върши работа от време на време, когато мъжете са оскъдни. "Това може да е механизъм за оцеляване", отбелязва Дъджън. "Майчините гени се предават от женски към женски, докато не се появят мъжки, за да се чифтосат с тях".

Преминаването от полово към безполово размножаване не е толкова необичайно, ние просто не сме го наблюдавали, коментира Дъджън.


popleta
Рейтинг : 10221
17.01 2017 в 14:47 3
+ 1
- 0
Опитите в Анадола между мъже продулжават. И Балкански е доброволец я опитите. Сега е в ремисия да му зарасне сфинктера.
+ 7
- 1
Балкански, гледай си православието и не учи акулата как да си прави акулчета.
+ 1
- 11
Подготвят ни за джендърни безполови бракове. Непрекъснато ни облъчват с подобни новини, за да превърнат извращението в норма.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.