Жертвоприношенията в Китай преди 3 000 години са били предшествани от робство

Наука OFFNews Последна промяна на 20 юни 2017 в 10:00 3104 0

Снимка: Istock

Откритите скелети от човешки жертвоприношения в китайския археологически обект Инсюй, на 500 км южно от Пекин, вероятно са били на военнопленници от чужди земи, разкриват последните проучвания.

Инсюй е древната столица на династията Шан (1300-1046 г.пр.н.е.) - най-ранната, за която има открити артефакти. В момента Инсюй е мащабен археологически обект, който свидетелства за развитието на богатата китайска култура в началото на Бронзовата епоха. В него са открити дворец и светилища на предците на управниците с останки от 80 сгради и неразграбена гробница. Инсюй е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО през 2006 г.

Периодът на управлението на династията Шан обаче има и тъмна страна - минали разкопки в Инсюй разкриват, че ритуалните човешки и животински жертвоприношения са били честа практика. От останките се съди, че в продължение само на 200 години над 13 000 души са били принесени в жертва на боговете. Обикновено това са били мъже на възраст между 15 и 35 години. Средно във всеки ритуал са били жертвани най-малко 50 души. Най-големият открит ритуал е на 339 убити, съобщава Live science.

Досега обаче се знаеше малко за тяхната самоличност или пък за целите на тези кървави ритуали. Китайски учени, разследващи социалния статут и географския произход на 68 човешки жертви в кралското гробище в Инсюй, установяват, че всички те са чуждоземци, държани с години преди да бъдат убити.

Проучването им е публикувано в Journal of Anthropological Archaeology.

Снимка: Christina Cheung

Инсюй е дом и на най-ранната позната форма на писменост в Китай - оракулски надписи, издълбани върху черупки от костенурки или волски кости. Тези надписи предават информация и за ритуалите, включително и жертвоприношенията, извършвани от кралете в чест на техните предци или боговете.

"Мястото е наистина удивително от много гледни точки", коментира водещият автор на проучването Кристина Чъюн (Christina Cheung), биоархеолог от Университета Саймън Фрейзър в Бърнаби, Канада. "Бронзовите артефакти, оракулските кости и човешките кости са удивителни, а размерът на архитектурните структури е просто огромен", добавя тя.

За да докажат теорията си, че повечето кости принадлежат на пленници от войни, учените анализират останки, открити в кралското гробище в Инсюй, в което има както кралски погребения, така и над 2 500 жертвени ями.

По време на династията Шан са извършвани два вида жертвоприношения - rensheng и renxun. При първото, което буквално означава "човешки жертви", често са били погребвани големи групи с малко или без придружаващи ги предмети. При второто, което може грубо да се преведе като "човешки придружители", избраниците са били погребвани с изящни предмети.

Предишни проучвания показват, че при renxun са били погребвани вероятно слуги или членове на семейството на значими фигури в династията. Проучванията сега са на 68 жертви, открити в три ями, като в две от тях се смята, че е извършено rensheng.

Снимка: Journal of Anthropological Archaeology

Повечето жертви от тези ями са били обезглавени и затова учените не са били в състояние да приложат обичайния метод за анализ - като се проучват изотопите на стронций в зъбите на скелетите. Затова екипът на Чъюн анализира изотопи на въглерод, азот и сяра в тези кости. Те са обикновено свързвани с хранителния режим, което индиректно дава следи за произхода на скелетите.

Учените сравняват изотопите в 68-те жертви с тези на 39 местни хора от Инсюй и откриват, че скелетите не са на хора от региона. "Ние имаме първото пряко доказателство за хипотезата, която досега беше подкрепена само от древни текстове на над 3 000 години", коментира Чъюн. "Това е като да се открие Троя и да се докаже, че Илияда не е пълна измислица", обяснява тя.

Доказателствата от изотопите показват, че и жертвите, и жителите на Инсюй са се изхранвали основно с просо. Местните хора обаче, за разлика от пожертваните, са поглъщали и малки количества други култури като пшеница или ориз, или дори диви животни като риба или сърни. Тези разлики помагат да се разкрие, че жертвите всъщност са от други земи.

Изследователите също така откриват, че докато по-големите кости на жертвите се отличават изотопно от тези на местните хора, по-малките кости съвпадат с тези на местните. Това показва, че пожертваните хора са живели няколко години в Инсюй - достатъчно дълго, за да може местния начин на хранене да засегне техните по-малки кости, но недостатъчно за по-големите. 

Това откритие доказва текстовете от оракулските кости, в които се твърди, че пожертваните хора са чуждоземци. Откритието също така показва, че жертвите са живели най-малко няколко години в Инсюй преди да бъдат убити - много по-дълго от осемте дни, изчислени преди на базата на надписите.

Досега мнозина специалисти по история на династията Шан считаха, че жертвите не са били използвани за работници, докато новите разкрития показват обратното, коментира Чъюн. Заедно със своите колеги тя твърди, че не би имало смисъл да се държат големи групи военнопленници с години без да бъдат включени в работния процес. 

Проучванията на жертвените ями в Инсюй продължават. "Само в кралското семейство има най-малко 3 000 скелета от жертвоприношения, а в района на двореца има много повече", отбелязва Чъюн.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !