30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Животински кости разкриват някои от тайните на свещено ритуално място в Ирландия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 декември 2019 в 00:47 21110
Нейвън Форт Снимка: Wikimedia commons

Анализ на фосилизирани животински кости показва как ранните обитатели на Ирландия са живели и са се събирали на големи групи в един от най-известните археологически обекти в страната. 

Екип от учени от университетите на Кардиф, Кралския университет в Белфаст, Мемориъл в Нюфаундленд и Британското геологическо дружество, анализират костите на 35 животни, открити в Нейвън Форт (Navan Fort), праисторически церемониален център, датиращ от 4-ти до 1-ви век пр.н.е. Резултатите предполагат, че хората са транспортирали животни на дълги разстояния, за да се събират и извършват церемонии и ритуали.

"Резултатите носят ясни доказателства, че общностите в Ирландия на желязната епоха са били много мобилни и са пренасяли и животни на значителни разстояния", съобщават авторите в своята публикация в Scientific Reports

Нейвън Форт е един от най-големите церемониални центрове на древна Ирландия и е документиран както в исторически, така и в митологични източници. Смята се, че това е била легендарната столица на Ълстър в северната част на страната и въпреки че мястото е изоставено в периода на ранното Средновековие, все пак продължава да бъде свързвано с крале и власт. 

Мястото се описва от голямо овално ограждение с диаметър 250 метра и вътрешна структура, за която се смята, че е заграждала дървена церемониална конструкция с диаметър 40 метра. Днес това светилище на 2 000 години е затрупано с пръст.


Карта, показваща местоположението на Нейвън Форт. Кредит: Scientific Reports

За да направят своите заключения, учените провеждат мултиизотопен анализ на проби от зъбен емайл. Когато животните се хранят или пият, в зъбите им се отлагат химични вещества, които позволяват на учените да проследят географските зони на произхода им. Такива изследвания са особено полезни на места, където не са открити човешки останки. В Нейвън Форт е открита само една човешка ключица.

"При липсата на човешки останки мултиизотопният анализ на животните, открити в Нейвън Форт ни носи най-добрите индикации за човешките движения по онова време", обяснява съавтора д-р Финбар Маккормик (Dr Finbar McCormick) от Кралския университет в Белфаст. "Пируването, почти задължително свързано с жертвоприношение, е било социална необходимост в ранните общества, където жертвата на големи домашни животни предполага консумирането на големи количества месо за кратко време."


Една от анализираните свински челюстни кости. Кредит: Dr Richard Madgwick

Големият размер на структурите и многото животински останки предполагат, че вероятно хората са пътували на големи разстояния, за да достигнат то това място. Но защо и кога тези древни хора са пътували към обредния център все още остава загадка. 

"Голямото количество останки от свине, открити там, е изключителна рядкост за този период. Това предполага, че Нейвън Форт е бил център на пиршества, тъй като прасетата са подходящи за целта животни и според ранната ирландска литература прасето е предпочитаната храна за тържества", разказва водещият автор д-р Ричард Мадгуик (Dr Richard Madgwick) от Училището по история, археология и религия в Кардиф. "Ясно е, че Нейвън Форт е имал голяма притегателна сила и влиянието на мястото е било разпространено надалеч", добавя ученият.

Източник: IFLScience - Fossilized Animal Bones Provide Insight Into Ancient Irish Ceremonial Site Associated With Pagans


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.