Как Мъск и Tesla искат да променят света – І част (видео)

Антон Оруш Последна промяна на 23 април 2016 в 11:30 73577 2

"Всички видове транспорт ще станат изцяло електрически с ироничното изключение на ракетите" Илон Мъск

В самото начало малко преговор. Какво е енергията? Речникът отговаря: величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на заобикалящата я среда или да извършва работа. "Работа" означава преодоляване на силите на съпротивление или реализация на промени в молекуллния състав. Също така съществува нещо, наречено Закон за запазване на енергията – тя не може да бъде създадена или унищожена, просто преминава от една форма в друга. И тъй като всичко живо се нуждае от енергия, за да съществува, а собствена не може да се произведе (изрази като "производство на енергия" се отнасят за процеса на превръщане на един вид енергия в друга такава), остава възможността да се набавя нужната енергия от другаде. Както е известно, джаулът (J) е количеството енергия, приложено, за да се приложи сила 1 нютон (N) на разстояние 1 метър.

С течение на времето хората построили вятърни мелници и кораби с платна, за да могат да използват вятърната енергия, и водни турбини, за да използват водната. В един момент хората осъзнали, че с тези две приспособления използват енергията на момента, докато, ако горят земни изкопаеми например, могат изведнъж да влязат във владение на толкова много джаулове енергия, които са лежали закопани в продължение на векове. Толкова удобни били въглищата!

Изглежда чудесно, нали? Но както всеки готов ресурс, и изкопаемото гориво не е безкрайно. Съществуват източници, според които, ако човечеството продължава да го извлича със същата скорост, картината би изглеждала по следния начин:

В други изследвания (ЦРУ) се споменава, че след изчерпването на световните запаси от петрол потреблението на въглища значително ще се увеличи, и в този смисъл, на човечеството му остава още по-малко такъв ресурс. Тук не е мястото да се пише широко по проблема, но главната трудност е в това, че световната икономика и живот е дотолкова зависима от изкопаемите горива, че може да се твърди, че техният край ще доведе до истински колапс на цивилизацията. С постепенното намаляване и накрая изчерпване на запасите, горивото ще поскъпва все повече и повече. Това ще предизвика надпревара в разработката на възобновяеми енергийни източници, но вероятно ще бъде вече прекалено късно, за да се предотврати световен "горивен катаклизъм".

Накратко казано, в момента човечеството разполага с огромен пенсионен фонд, намиращ се под земята, и то трябва да си намери работа преди този пенсионен фонд да се свърши. Твърди се, че в момента живеем в цивилизация, която бъдещите антрополози ще нарекат "ера на изкопаемото гориво". Както е известно, готов ресурс се изразходва най-бързо, това ще Ви каже всеки наследник.

Именно поради това главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors Илон Мъск (Elon Musk) обича да повтаря, че безкрайното продължаване на "ерата на изкопаемите горива" е най-глупавият експеримент в историята на човечеството. Той особено много обръща внимание, че "колкото повече промени стават в химическия състав на световния океан и атмосферата, толкова повече ще продължава техният дълготраен ефект. При положение, че знаем, че изкопаемите горива все някога ще се свършат, защо продължаваме този безумен експеримент – за да ги видим все пак накрая как се свършват? Ние знаем, че това няма да бъде особено добре, а преобладаващото мнение в научните сред и, че ще бъде изключително лошо".

Иначе казано и ако се използват означенията от горната илюстрация, тъй като съществуват възможни отрицателни последствия от дълго оставане в черната зона, нека да положим усилия и да преминем час по-скоро в жълтата.

В момента производството на електричество изразходва за своите нужди около 40 % от световното енергопотребление, а около 2/3 от производството на електричество съществува благодарение на изкопаемо гориво, в основната си част – въглища.

Транспортът е голям потребител на енергия, имайки дял около 1/3 в най-развитите страни. Практически целият транспорт работи на нефт.

След впрягането в действие на мощните възможности на парния двигател била осъществена т.н. Първа индустриална революция. Втората се извършила около сто години по-късно, когато промишлеността и човешкият бит станали зависими от новия вид енергия – електрическата.

Разгневеният гигант

Ако електромобилната ера настъпи с мощна крачка, петролните компании ще понесат големи щети. 45 % от целия добив на петрол отива за транспортни цели, а в развитите страни – дори повече. В САЩ това са 71 %, най-вече за леките автомобили. Нефтената промишленост жестоко се опитва да се бори срещу електромобилите, тъй като за нея това е въпрос на живот и смърт. Тъй като тя не може просто така да забрани електромобилните разработки, тя се опитва да забави този процес максимално много. Мисията на Tesla Motors е "да ускори появата на екологичен транспорт чрез разработването на успешни електромобили колкото се може по-скоро". Докато в същото време мисията на нефтените компании е "отлагане на появата на екологичен транспорт чрез убеждение и пропаганда сред потребителите, че електромобилите в крайна сметка не са нещо по-добро от екологична гледна точна в сравнение с традиционните автомобили".

Има много митове, произведени в тази информационна борба:

МИТ: Използваните в електромобилите батерии са опасни.
РЕАЛНОСТ: Литиево-йонните акумулаторни батерии, използвани в електромобилите, са неособено опасни и могат да се отнесат към отпадъците, които подлежат на извозване по конвенционалния начин. Те също така подлежат и на рециклиране с цел повторно използване. Освен това е възможно да се употребяват и след свалянето им от автомобилите като стационарна батерия или източник на ценни материали.

МИТ: Производството на електромобилите Tesla е "по-мръсно" в сравнение с това на плъгин хибрида Toyota Prius например.
РЕАЛНОСТ: Производството са скъпи машини е "по-мръсно" в сравнение с евтини и в този смисъл, да се сравняват горните два електромобила е все едно да се каже, че производството на Prius е "мръсно", понеже производството на голф кар е по-,,чисто“. Ако трябва да се сравняват сравними неща, то нека кажем, че производството на Tesla е точно толкова "мръсно", колкото и на всеки друг луксозен автомобил.

МИТ: Електромобилите натоварват изключително много електроснабдителната мрежа.
РЕАЛНОСТ: Всяка мрежа се проектира със значителен процент излишък на възможната доставяна електроенергия. В момента около 70 % от пробега на бензинови автомобили може да се замени с електромобилен при използване на съществуващата мрежа. Този процент ще расте с увеличението на дела домакинства със слънчуеви енергосъбиратели на покривите си.

МИТ: Eлектромобилите Tesla съдържат голямо количество графит, което има голям дял във влошаването на екологичната ситуация в Китай например.
РЕАЛНОСТ: Логиката тук е следната: "В батериите на Tesla се използва графит. Най-големият производител на графит е Китай. В Китай има екологични проблеми, поради това Tesla частично са виновни за китайските проблеми". В действителност обаче Tesla използва синтетичен графит, който се изнася най-много от Полша и Япония. Във всеки електромобил има около 100 кг графит. Тези 100 кг работят 10 г., тъй че количеството графит, което се използва в Модел S например, се приблизително равно на това, което използвате Вие, ако си правите барбекю няколко пъти в годината.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12020

1

Jo

23.04 2016 в 14:36

Ол хейл Илон Мъск!