08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какво ще намерите и какво няма да намерите в този сайт

"Опитът да се разбере Вселената е едно от малкото неща, които леко повдигат човешкия живот над нивото на ежедневния фарс и му придават оттенък на висока трагедия." - Стивън Вайнберг, "Първите три минути"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 януари 2015 в 13:38 118214

Ние, създателите и поддръжниците на този сайт,

Обещаваме, че не само ще ви запознаваме с постиженията на науките и технологиите, но и ще отговорим на някои прости въпроси, такива, които би задало дете. Ще ви дадем възможност да научите такива неща, които да ви убедят, че науката е забавна, красива и вдъхновяваща.

Ще ви разходим из дълбокия и по-близкия космос, до началото и края на Вселената. Ще опознаем странния свят на свръхмалките квантови частици и гигантските и непостижими за човешкия разум размери на мощните процеси на Вселената. И най-вече ще се опитаме да проумеем невидимите връзки на законите, оплетени с взаимната обусловеност на симетрията и самоподобието.

Ще стигнем и до въпросите за произхода на Живота, Вселената, Земята и нейното семейство - Слънчевата система. Ще се докоснем и до теорията на хаоса, от който се ражда всичко - и Вселените и малките саморепликиращи се семена на Живота. Ще стане дума за онзи хаос, който управлява и баланса на популациите, и пътя на облаците. А над всичко властва математиката, оковала всяка частица и структура, процес и взаимодействие с изящните връзки на формули и математически модели.

Но със сигурност ще разочароваме мнозина - нашият сайт няма да бъде територия на екстравагантни идеи, които излизат извън рамките на "официалната" наука. Ще бъдем "тесногръди" и с никаква толерантност към непроверени и непроверяеми идеи, особено към такива, които имат амбицията да преобърнат цялата научна парадигма, защото научните знания на средния съвременен човек и без това са крехък скелет, който се клати в бурята на мистики, суеверия, недомислици и митове.

В нашия сайт ще се опитаме да разясним в какво се състои научният метод за търсене на истината и как работи той. Смятаме, че това е необходимо, за да укрепим основите на този скелет и да ви дадем компас, за да заобиколите подводните камъни на псевдонауката. Гаранцията, че този компас е верен, е, че внимателно ще подбираме източниците си. Те ще бъдат само рецензирани научни издания, сайтове на авторитетни университети и изследователски институти, както и научно-популярни сайтове, които се позовават на тях.

При нас няма да прочетете за "паранормални явления", "био- и торсионни полета" и други подобни, но тази "загуба" щедро ще бъде компенсирана. Ние ще ви покажем, че в "скучната" наука има много неща, които ще възбудят въображението ви в не по-малка степен.

Ние споделяме веруюто на физика-нобелист Стивън Вайнберг: Единствено стремежът да опознаем Вселената може да осмисли жалката ни позиция в мащабите на пространството и времето.


Поп Дръвчо 01.02 2015 в 23:06 4
+ 1
- 1
Изключителна ирония на случая, подчертаваща колко е трудна задачата, дават рекламите които рекламните мрежи пускат в Наука Офнюз.

Устройство за пестене на ток!
Феноменално отслабване!
На 72 години като на 35!
6кг мускули месечно!

Тия работи са чиста проба псевдонаука, а учудващо голям брой потребители на Интернет не различават прецизно границите между съдържанието на един сайт и рекламата, която го храни.

Тегавко ще е.
Иван Бърдаров 27.01 2015 в 17:14 3
+ 3
- 0
Браво!
Иван Попов 24.01 2015 в 11:12 2
+ 12
- 0
Браво за инициативата! Дано просъществува и просперира! Крайно време е да започнем да правим малки стъпки извън хола, халата и дивана. Много ме зарадвахте! :)
Танг 23.01 2015 в 23:08 1
+ 18
- 0
Поздравления за инициативата! В наши дни рядко се случва някой да обръне внимание на ИСТИНСКА наука, особено що се отнася до популярната. Стъпили на раменете на титани на мисълта като Нютон, Фарадей, Максуел, Болцман, Риман, Айнщайн, Уайнбърг, Босе, Чандрасекар, Сейгън, Доукинс, Хитчънс и още много други, ви пожелавам искрено да просветявате непросветените! Смущаващо е, че последните са все още мнозинство през един 21-и век на завръщане на човека в космоса, чисти и ефективни технологии, Биткойн, Елън Мъск, сър Бранстън и Хололенс. Помогнете този грозен факт да остане в миналото!
 
Още от : Разни
29 декември 2022 в 09:010
6 знака, че лъжете себе си
15 септември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.