18 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Дед Мороз - историята на съветския Дядо Коледа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 декември 2016 в 08:00 163971

Модерната митична фигура на Дядо Коледа е изминала дълъг път от Николай Мирликийский, гръцки владика-дарител от 4 век, послужил за вдъхновение. Днес децата познават Дядо Коледа като весел старец с бяла брада и червен нос.

Но техните родители или баби и дядовци, могат да им разкажат за един подобен старец, наречен Дядо Мраз в България, Djed Mraz в Югославия, Dziadek Mróz в Полша, Moş Gerilă в Румъния и т.н. Всички те са клонинги на съветския Дядо Мраз - Дед Мороз, който и днес е на почит в Русия, но не и в другите страни.

Дядо Мраз си прилича много с Дядо Коледа, но все пак има разлики. Ето някои външни белези:

Дядо Мраз Дядо Коледа
Кога Дава подаръци за Нова година, основно - на деца.  Дава подаръци на Коледа, предимно на децата. С Нова година няма нищо общо. 
Цвят Като символ на снега и студа е в синьо и бяло. Понякога и с червено. Кока-Кола го определи около средата на петдесетте години на миналия век - в червено и бяло.
Облекло Дядо Мраз (Дед Мороз) е облечен според по-суровото руско време - дълъг кожух до земята, кожена яка, опут е във висок валенки (традиционни филцови ботуши), топли ръкавици без пръсти, калпак, украсен с кожа Дядо Коледа е облечен за по-топъл климат - леко червено яке, панталони, ботуши, широк колан, ръкавици, обточени с бяла кожа. На главата си има червена нощна шапчица с бял помпон
Брада Дълга до колана, а понякога - до пода.  Дядо Коледа носи къса брада, подстригана тип "лопата"
Аксесоари Дръжка на копие от сребро или кристал, чувал с подаръци Торба с подаръци.
Транспорт Три коня, които теглят руска тройка Шейна с осем северни елена
Помощници Неговата внучка Снежанка На Дядо Коледа му помагат елфите
Адрес Домът на Дядо Мраз е в Велики Устюг, Вологодска област, Русия Дядо Коледа живее във Финландия, област Лапландия, по-точно в Корвантунтури, планина, близо до руската граница. 

Подобно на западния раздавач на подаръци, руският Дядо Мраз премина през много трансформации. И съвременният му вид е сравнително отскоро. Като брадат старец с торба с подаръци и красивата му внучка Снежанка навлязоха в масовото съзнание благодарение на другарят Сталин в средата на 30-те години. 

Западната традиция на коледната елха и Дядо Коледа започват да се разпространяват бавно в Русия през XIX век от космополитния Петербург, но само сред дворяните. 

Преди революцията Дядо Мраз (Дед Мороз, Морозко, Зимник) няма нищо общо с Новата година, а произходът му може да бъде проследен до славянската митология, която предхожда християнството.

Според тези митове Дядо Мраз е снежен демон, олицетворение на зимните студове. В някои митове той е "мощен герой и ковач, който сковава водата с железни вериги - студове". В други - Морозко може да бъде доста жесток - отвлича деца и ги връща само когато родителите им му дадат подаръци.

Николай Рьорих. Дядо Мраз (малко общо със съвременния вид)

В  приказките заедно с Дядо Мраз се появява и една потискаща Снежанка (Снегурочка), която се разтопява с настъпването на пролетта. През 1873 г. драматургът Александър Островски пише една зловещо мрачна пиеса, когато обобщава "биографията " на снежната девойка. Тя е дъщеря на Дядо Мраз и на пролетта. Тя агонизира без любов и под лъчите на Слънцето (Бог Ярила) се превръща в локва. Нищо общо с енергичния еротичен по-съвременен персонаж в къса рокличка.

И така, според древните славянски легенди, нито Дядо Мраз, нито Снежанка, имат нещо общо с Новата година.

През 1917 г. след болшевишката революция Дядо Коледа е направо забранен, защото е смятан за нещо като детски бог и твърде "буржоазен". Той им напомня много на религия, а в новосъздадения Съветски съюз няма място за нея.

Но след като укрепват властта си в средата на 30-те години на миналия век болшевиките прекрояват легендата за Дядо Мраз и Снежанка.

Инициативата е на някой си Павел Постишев активен кандидат-член на ЦК на комунистическата партия. В писмо до вестник "Правда" от 28 декември 1935 година Постишев пише:

"Преди революцията буржоазията и служителите на буржоазията винаги украсяваха елха за Нова година. Децата на работниците само гледат със завист през прозореца цветните светлини на елхата и веселящите се около нея деца на богаташите. Защо нашите училища, детски градини, детски клубове, пионерски дворци лишават от това прекрасно удоволствие децата на трудящите се на Съветската страна?.. Хайде да организираме забавен новогодишен празник за децата, да организираме хубава съветска елха във всички градове и колхози".

Инициативата на Постишев много се харесва на Сталин. Вождът се разпорежда да се внедри в масите. И съветското коледно дърво задължително се появява не само във всеки колхоз, но и във всеки магазин.

В началото на 1937 година Дядо Мраз и Снежанка за първи път се появяват заедно на праздника на елхата в московския Дом на Съветите.

Съветската Нова година няма никаква връзка със Коледа. Елхата е взаимствана от коледно дърво на древните арийци. Дядо Мраз е трансформиран от снежен дух, който вместо да отвлича деца, им раздава подаръци за Нова година. А Снежанка е наконтена комсомолка-активистка.

Съветският Дядо Мраз не само знае, че сте бил палав - той знае всичко. Той идва и излиза през входната врата, защото вече си има ключове. Няма нужда да влиза през комина.

След разпадането на Съветския съюз в началото на 1990 г. народите се върнаха към старите си обичаи за празнуване на Коледа. 

Източници:

Отличие Деда Мороза от Санта Клауса

Откуда взялся Дед Мороз и его происхождение!

Истории от Олеся Бузины: Деда Мороза и Снегурочку придумал товарищ Сталин

Ded Moroz: the story of the soviet Santa Claus


+ 7
- 7
ИзчетЪх го с досада, въпреки че още предварително се досетих, че Санта Клаус е "добрия", а Дядо Мраз е "лошия". Уау, куул!
 
Още от : Скептик
В мозъка няма "жаби"
26 октомври 2020 в 00:16
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.