18 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първо емоционално решаваме в какво да вярваме, а после го обвиваме в рационална форма

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 февруари 2015 в 15:54 184544
Трите мъдри маймуни над вратата на храм на седемнадесети век, разположен в Toshogu Shrine в град Nikko, Япония.

През 2013 професорът от Йейл, Дан Кахан (Dan Kahan) прави изследване, което се определя от научните медии като "най-депресиращото откритие за мозъка на човека" .

Той провежда няколко гениални експерименти за влиянието на политическата страст на способността на хората да мислят ясно.

Неговото заключение е, че партизанщината "може да подкопае нашите най-елементарни умения да разсъждаваме .... [Хора], които иначе са много добри в математиката, може да се окажат напълно неспособни да решат проблем, който при други условия биха решили с лекота, просто защото правилният отговор е в разрез с техните политически убеждения".

С други думи, да кажем "сбогом" на мечтата, че образованието, журналистиката, научните доказателства, медийната грамотност или някакви доводи могат да предоставят инструменти и информация, от които хората се нуждаят, за да вземат добри решения.

Оказва се, че в публичното пространство, липса на информация, не е истинският проблем. Препятствието е в начина, по който нашите умове работят, без значение колко умни мислим, че сме.

Ние първо емоционално решаваме в какво искаме да вярваме, а впоследствие това решение обвиваме в рационална форма.

Научният екип се е опитал с експериментите си да отговори на ужасяващия въпрос за американските избиратели (и за нашите!): Фактите имат ли значение?

Отговорът, общо взето, е не.

Когато хората са неинформирани и им дадат факти за коригиране на възгледите им, това само ги кара да се придържат към своите убеждения още по-упорито.

Примери има в статията, която ползвах като източник:

The Most Depressing Discovery About the Brain, Ever, но мисля, че вие самите може да си дадете многобройни примери от собствен опит.


Ставри Евстатиев 29.10 2015 в 18:15 4
+ 5
- 1
А как да се информираш от източници на информация които умишлено и манипулират лъжат? По големият проблем е това. При политиката лъжата е закономерност, това всеки го знае. Но вижте и образованието ни - наскоро се разбра,че в учебник по история пишат, че по време на бомбардирането над Хирошима са загинали и 2000 американци, без да споменат нито дума за хилядите японски жертви които са основните жертви... Учебник на Сорос беше поднесъл подобна манипулативна информация дори на децата в....Япония! Да говорим ли за зависимите ни медии в които доказано отделни журналисти получават грантове от чуждестранни фондации? Дори самите учени понякога си преиначават изследванията за да могат да получат зелена светлина от спонсорите си. Има достатъчно примери за това.
-10 05.02 2015 в 15:31 3
+ 6
- 1
Виждам статии в Скептик с доста коментари в тях. А ако нещо ти звучи неоспоримо, значи си престанал да мислиш ;-)
-10 05.02 2015 в 15:29 2
+ 6
- 5
Ние първо емоционално решаваме в какво искаме да вярваме, а впоследствие това решение обвиваме в рационална форма.
-----------------
И точно в това е силата на човека. Точно това го кара да преоткрива и себе си и природата. Това е така нареченото - да гониш мечтата. И понякога се случва да успееш!
Арх. 05.02 2015 в 09:31 1
+ 9
- 0
OFFNEWS

Поздравявам Ви за идеята за "НАУКА-ОФФ"! :)

... Например статиите от рубриката "СКЕПТИК" са истинска наслада за ума. Защо ли не предизвикват никакви коментари...? Може би звучат неоспоримо.
 
Още от : Скептик
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.