28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Студеният термоядрен балон се спука (видео)

Компанията Heat LLC се отказа от съмнителния студен ядрен синтез на Андреа Роси

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 април 2016 в 11:42 171555
Андреа Роси. Снимка: www.youtube.com

Изглежда, че е дошъл краят на сътрудничеството между "предприемача" италианеца Андреа Роси и компанията Industrial Heat LLC, която вложи досега 9,6 милиона € в устройство E-Cat на Роси, което щеше да доставя енергия чрез студен ядрен синтез.  

Претенциите на Роси, че изобретеното от него устройство E-Cat, ще получава енергия чрез ядрен синтез при ниски температури бяха силно критикувани, но досега компанията го поддържаше. Но приказката свърши, очите на инвеститорите от Industrial Heat LLC явно са се отворили, защото най-сетне са спрели финансирането на проекта на Роси. Така че той може да забрави за обещаните още 78 милиона €.

В специално изявления компанията заявява, че технологията E-Cat не работи.

Италианецът не остави нещата така и веднага обвини Industrial Heat LLC, че искат да откраднат идеите му и обяви, че ще ги съди за измама. Съдейки по всички налични факти, изданието New Energy Times твърди, че дори и да притежава някои патенти и патентни заявки, Роси няма доказателства, че има някаква работеща система, която може да произвежда съответните търговски количества от добитата енергия.

Устройството E-Cat на Роси.

Продължилите десетилетия експерименти със студения ядрен синтез, оспорвани и събрали много поддръжници и противници, започнаха, когато през 1989 г. електрохимиците Мартин Флайшман (Martin Fleischmann) и Стенли Понс (Stanley Pons) заявиха на пресконференция, че контролиран експеримент с водород и паладий генерира повече енергия, отколкото е вложена - твърдение, което не може да бъде проверено. Докато обикновеният ядрен синтез, който се случва в центъра на Слънцето, се извършва при температура от милиони градуси, студеният синтез може да се произведе при относително ниски температури. Така поне твърдят изобретателите му.

Преди три години вниманието към студения ядрен синтез отново бе привлечено от експеримент, този път от италианския предприемач Андреа Роси, който твърдеше, че неговото устройство E-Cat с помощта на нискоенергийна ядрена реакция (low-energy nuclear reactions - LENR) генерира енергия.

Пресконференция на Роси:

Страница на статията : 0102


Рейтинг :
15.04 2016 в 00:31 5
+ 1
- 0
Фокусът с мюоните изисква преди всичко мюони, а за тях засега не е известен "студен" начин за получаване.

Рейтинг :
14.04 2016 в 14:35 4
+ 3
- 2
Не е съвсем вярно, че е невъзможен студен термоядрен синтез:

https://en.wikipedia.org/wiki/Muon-catalyzed_fusion

Рейтинг :
12.04 2016 в 14:38 3
+ 7
- 7
Боже какви балъци има. 9.6млн. на вятъра, хахаха.

Рейтинг :
12.04 2016 в 14:28 2
+ 17
- 3
Не е правилно да се смесва историята с паладия с Роси.

Това с паладия беше съвсем честна грешка, при това възпроизводима.

А Роси си е мошеник.

Рейтинг :
12.04 2016 в 12:48 1
+ 16
- 5
За Роси от край време се знае, че е мошеник. Само наивници вярваха.
 
Още от : Скептик
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.