30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

5 града, в които се движат самоуправляеми автобуси (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 ноември 2015 в 10:01 64200

Никой не се съмнява, че след няколко години общественият транспорт ще бъде автоматизиран и няма да се нуждае от шофьори. И това бъдеще е по-близо, отколкото можете да си представите. Ще ви разкажем за няколко градове, където и днес могат да се видят по пътищата им автобуси, които не се управляват от хора.

Засега безпилотните автобуси се движат по доста прости маршрути и скоростта им е сравнително ниска. Но бъдещето е тяхно.

Лозана, Швейцария
През юни 2015 г. стартира първият проект EasyMile, чийто екип реализира пускането на шест автобуси EZ10. Този безпилотен транспорт се движи по маршрут от 2,5 км. Автобусът пътува по график и превозва ученици и учители - от метрото към различните университетски сгради.

В продължение на шест месеца, откакто е започнал проектът, не е имало пътнотранспортно произшествие.

Трикала, Гърция

Трикала е малък град, намира се в северната част на Гърция. Населението му е 80 хиляди души. Независимо от това, той стана място за изпитание на CityMobil2 - френска система за обществен транспорт. Автоматизираният автобус с капацитет от 10 души пътува из улиците на града, където се движат велосипеди и пешеходци, по същия начин, както всички останали коли.

Чжанчжоу, Китай
Yutong, създателите на китайския автоматизиран автобус, вече провеждат заключителния етап на тестовете. След това маршрутът ще бъде с дължина 30 км и ще свързва два града. На този етап от функционирането на системата ще бъде следено от водач, но скоро ще бъде напълно самостоятелна.

Вагенинген, Холандия
Автобусът EZ10 претърпява няколко модификации и се движи по улиците на Вагенинген под името WEpods.

Пътищата, по които се движи, са напълно обществени. Преди това е използвана специална инфраструктура без сложни възли.

Милтън Кийнс, Великобритания (2018)
В Англия се готвят да стартират мащабен проект, който може да промени цялата ситуация на пътя. Засега проектът се тества в малкото градче Милтън Кийнс. Скоро там ще се движат около 40 безпилотни превозни средства с капацитет от двама души. Маршрутът на движение ще включва целия град. Но системата ще започне да функционира пълноценно след 3 години.

Остава въпросът кога да очакваме появата на транспорта на бъдещето с автоматизирани автобуси и по нашите улици.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.