29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Астронавт ще участва в Лондонския маратон, докато е на космическата станция

Тим Пийк ще направи това чрез специално мобилно приложение и пътека за бягане на място

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 декември 2015 в 16:07 17110

Ако се чудите, какви причини да си намерите, за да не участвате в поредния маратон във вашия град (например, че времето е лошо, далече е от дома ви или точно днес трябва да правите нещо друго), вече имате още едно извинение по-малко.

Британският астронавт Тим Пийк възнамерява да се включи в традиционния лондонски маратон на 24 април 2016 г., въпреки че по това време ще се намира на … Международната космическа станция (МКС). Той ще направи това с помощта на пътека за бягане на място и прикрепен към нея таблет със специално приложение, симулиращо лондонските улици.

Така Пийк, който ще отлети за МКС на 15 декември, на практика ще „участва“ в маратона точно по същото време, по което ще тичат и останалите ентусиасти. Това се оказва от голяма важност за него, тъй като вече е участвал веднъж в състезанието и не е искал да пропуска неговото следващо издание, въпреки че ще се намира в космоса.

Пътеката, по която ще тича той, ще измерва неговата скорост и iPad приложението ще се съобразява с това, показвайки точно аналогичните улици и сгради, по които астронавтът би се намирал, ако тичаше в британската столица. Това ще позволи и неговото символично включване в крайното класиране чрез съпоставянето на времето му с това, постигнато от останалите участници.

Разбира се тази класация няма да бъде официална, тъй като бягането в условия на безтегловност е много по-различно от това на Земята. Любопитно е например, че в космоса астронавтите тичат със специални ремъци, които да ги задържат върху пътеката за тичане, тъй като в противен случай биха отлетели настрани.

Бягането в космически условия всъщност не е нищо ново, като много от обитателите на МКС правят подобни упражнения по два часа дневно, за да се предпазят от заболявания на мускулите. През 2007 г. например американската астронавтка Съни Уилямс пробяга Бостънския маратон също от космическата станция за 4 часа и 24 минути.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.