Астронавт ще участва в Лондонския маратон, докато е на космическата станция

Тим Пийк ще направи това чрез специално мобилно приложение и пътека за бягане на място

Александър Александров Последна промяна на 07 декември 2015 в 16:07 1882 0

Ако се чудите, какви причини да си намерите, за да не участвате в поредния маратон във вашия град (например, че времето е лошо, далече е от дома ви или точно днес трябва да правите нещо друго), вече имате още едно извинение по-малко.

Британският астронавт Тим Пийк възнамерява да се включи в традиционния лондонски маратон на 24 април 2016 г., въпреки че по това време ще се намира на … Международната космическа станция (МКС). Той ще направи това с помощта на пътека за бягане на място и прикрепен към нея таблет със специално приложение, симулиращо лондонските улици.

Така Пийк, който ще отлети за МКС на 15 декември, на практика ще „участва“ в маратона точно по същото време, по което ще тичат и останалите ентусиасти. Това се оказва от голяма важност за него, тъй като вече е участвал веднъж в състезанието и не е искал да пропуска неговото следващо издание, въпреки че ще се намира в космоса.

Пътеката, по която ще тича той, ще измерва неговата скорост и iPad приложението ще се съобразява с това, показвайки точно аналогичните улици и сгради, по които астронавтът би се намирал, ако тичаше в британската столица. Това ще позволи и неговото символично включване в крайното класиране чрез съпоставянето на времето му с това, постигнато от останалите участници.

Разбира се тази класация няма да бъде официална, тъй като бягането в условия на безтегловност е много по-различно от това на Земята. Любопитно е например, че в космоса астронавтите тичат със специални ремъци, които да ги задържат върху пътеката за тичане, тъй като в противен случай биха отлетели настрани.

Бягането в космически условия всъщност не е нищо ново, като много от обитателите на МКС правят подобни упражнения по два часа дневно, за да се предпазят от заболявания на мускулите. През 2007 г. например американската астронавтка Съни Уилямс пробяга Бостънския маратон също от космическата станция за 4 часа и 24 минути.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !