11 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Британското правителство и NASA ще правят система за наблюдение на дрони

Платформата ще бъде отворена и ще позволява на пилотите на автономни машини да виждат други апарати, летящи в близост

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 септември 2015 в 11:29 15250
Снимка: Morguefile

Регулаторните органи по въздухоплаване в редица страни по света вече обмислят сериозно как да ограничат полетите на малки автономни апарати, известни още като дрони.

Пълната забрана на този тип устройства едва ли ще бъде приета добре, предвид огромния потенциал, който те имат в сферата на рекламата, куриерските услуги, наблюдението и видеозаснемането, земеделието и много други области.

Същевременно засиленият контрол е нужен, предвид опасностите, които може да крие използването на дрони. Както nauka.offnews.bg вече писа, неотдавна се появи клип в YouTube, показващ дрон с прикрепен към него пистолет, който произвежда изстрел. Прикрепянето на взривно устройство към подобен апарат също е възможно, както и използването му за сблъсък с приземяващ се самолет в близост до летище. Дори и собственикът на автономната машина да е напълно добронамерен, достатъчно е той да изгуби контрола върху нея, за да падне тя върху нечия глава.

В опит да намери баланса между допускане на използването им за полезни цели и ограничаване на възможностите за опасна употреба, правителството на Великобритания е започнало разработването на система за наблюдение на всички ниско – летящи тела. Тя ще бъде изцяло „облачна“ и ще се изгражда в партньорство с американската космическа агенция NASA.

Освен че ще позволи на органите на реда да контролират ефективно дроните, платформата ще бъде и полезна за пилотите на такива автономни апарати. Чрез нея те ще могат например да проследят в реално време дали наблизо прелитат други дрони. Проектът е базиран на плановете на NASA за изграждане на цялостна система за управление на безпилотния трафик, която се очаква да бъде готова до пет години.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.