Британското правителство ще наказва компютърното пиратство с до 10 години затвор

Ако бъде приета, новата мярка ще увеличи петкратно максималната присъда за нарушаване на авторски права с цел печалба на Острова

Александър Александров Последна промяна на 21 юли 2015 в 14:53 2003 0

Кредит The Pirate Bay

Компютърните пирати, които бъдат осъдени за нарушаване на авторските и сродни права с комерсиална цел във Великобритания, може в бъдеще да бъдат наказвани с лишаване от свобода до десет години. Това става ясно от нов законопроект на правителството на Обединеното кралство.

Предложението е направено от министъра на интелектуалната собственост баронеса Невил – Ролф и има за цел да приравни законодателството в сферата на кражбата на обекти на авторско право с това при кражбата на физически обекти. В момента то е в стадий на обществено обсъждане.

В изявление на баронесата се посочва, че престъпленията в сферата на интелектуалната собственост „... са изключително сериозни, нанасят щети на бизнеса, потребителите и на цялата икономика – както онлайн, така и офлайн.“ Според нея, креативните браншове във Великобритания добавят стойност от над 7 млрд. паунда в британската икономика и е важно да бъдат защитени.

Към момента максималната присъда за нарушаване на авторски права с търговска цел (т.е. - с цел печалба) е две години, което означава, че ако новият нормативен акт бъде приет, наказанието ще се увеличи цели пет пъти и ще надмине максималната присъда за редица други считани за много по-тежки престъпления.

Все пак новото наказание се предвижда да бъде само за комерсиално нерегламентирано използване на авторски продукти, което означава, че голямата част от пиратите, които свалят нелицензирани филми и музика за лична употреба не са заплашени от него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !