Човечеството може да стане безполезно, предупреждава Ювал Ноа Харари

Антония Петрова Последна промяна на 21 февруари 2017 в 11:41 32364 1

Изкуственият интелект ще създаде "безполезна класа" от хора, предупреждава израелският историк Ювал Ноа Харари (Yuval Noah Harari) в книгата си "Homo Deus". Изкуственият интелект е една от най-големите заплахи на 21-и век, тъй като колкото по-умен става, толкова повече хора ще бъдат изтласкани от работните си места от роботи.

Преди да се опомним милиарди хора ще станат безполезни, пише още Харари в продължението на своя бестселър "Sapiens" (последната е препоръчана от такива имена като Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Барак Обама и е преведена на 40 езика, включително и на български). 

Човечеството в момента се намира на уникално място в историята на своя вид. "За първи път повече хора умират, защото са преяли, от онези, които нямат храна; повече хора умират от старост, отколкото от заразни болести; и повече хора се самоубиват от онези, убити от войници, терористи и престъпници взети заедно", пише още Харари. 

Той разсъждава, че в опитите на хората да се усъвършенстват до абсолютната перфектност - логичният апотеоз на хуманизма, чиято история и еволюция той проследява надълго, ние ще разрушим хуманизма в самите себе си. И пътят към това бъдеще вече е поет - взимаме хапчета, за да променим емоциите си, селектираме ембриони с най-големи шансове за добро здраве. В същото време има напредък в биологичното и кибер инженерство. И щом победим глада, чумата и войната, за Харири пред човечеството не остава друг път освен да обърне поглед към по-високи цели - вечното щастие, вечния живот. "В търсене на блаженство и безсмъртие хората всъщност се опитват да се превърнат в богове", пише Харари.

Пред списание "TIME" той разкрива още подробности за визията си за апокалиптичното, управлявано от технологиите бъдеще на човечеството.

TIME: В книгата ви е представено едно бъдеще, в което хората живеят в свят, в който стават безполезни, в който животът им губи всякакво значение. Как успявате и да помислите за кафе, например, с подобна сянка, надвиснала над главата ви?

Ювал Ноа Харари: Всяко едно поколение живее под някаква сянка. Една си отива, друга заема нейното място. Да, изкуственият интелект определено ще промени нашето общество из основи, и естествено има вероятни опасности. Но това не е пророчество. Ако според мен хората няма какво да сторят, защо се разстройват от това?



TIME: Представяте възможността избрана група хора да станат свръхчовеци - Homo deus. Какво би правил един свръхчовек по цял ден?

Ювал Ноа Харари: Нямам представа. Представата за свръхчовеците е за използване на биоинженерство и изкуствен интелект за надграждане на човешките възможности. Ако използват властта, за да променят себе си, да променят собствените си умове, собствените си желания, то тогава нямаме и идея какво биха поискали да сторят. Или какво ще стане, ако използват, да го наречем, невронни компютърни интерфейси, с които могат да осъществят връзка между два мозъка, така че аз бих имал достъп до вашите спомени и да помня вашето детство, то какво ще стане с човешката идентичност тогава? Или с половата идентичност - днес аз мога да играя двуизмерна компютърна игра като жена... Какво би станало ако можем да правим това с триизмерна виртуална реалност, която обгражда не само нашето зрение и слух, но и цялото ни тяло? Всяко понятие за една идентичност, всяка точна история, ще стане невалидна. 

TIME: По какъв начин Homo sapiens могат да придобият самочувствие, ако технологиите вършат човешката работа по-добре от хората?

Ювал Ноа Харари: Един отговор от експертите - че компютърните игри ще запълнят празнотата. Това звучи страшно и като антиутопия, докато не осъзнаете, че всъщност от хиляди години човечеството играе виртуални игри. До този момент ние просто сме ги наричали религии. В юдаизма и християнството и т.н. човек измисля правила, които не съществуват никъде другаде освен във въображението му. Прекарватживота си в опити да събере точки и да избегне всякакви видове неща, които го отдалечават от тези точки. И ако междувременно се спомине, събира достатъчно точки и преминава на следващото ниво - на небето. Милиарди хора намират смисъл на живота си като играят такива игри. 

TIME: Пишете, че човечеството, след като се справи окончателно с чумата, войната и глада, ще използва технологията в търсене на блаженство, безсмъртие и божественост. Каква цел бихте прибавили към този списък?

Ювал Ноа Харари: Бих прибавил истина и в частност, разбиране на самите себе си, на нашите умове. От хиляди години придобиваме власт да контролираме света извън себе си, но не и да контролираме света вътре в нас. Можем да спрем една река, но не можем да спрем телата ни да остаряват. Можем да убиваме комари, но не можем да убием дразнещи мисли в главата си. През 21-и век ние ще започнем да придобиваме силата да контролираме света вътре в нас, да убиваме мислите, а не само комарите. Опасността е, че можем да злоупотребим с тази сила и да се окажем с вътрешна екологична катастрофа - пълен умствен срив.  

TIME: Невежеството не е блаженство, така ли?

Ювал Ноа Харари: Невежеството не е чак толкова опасно. Ако го съчетаете с власт, тогава това е една токсична смес.

TIME: Ако избегнете технологията, рискувате да бъдете бързо изоставен; ако я използвате, рискувате да унищожите напълно човечеството. Кой път сте избрал?

Ювал Ноа Харари: Опитвам се да намеря средата. На лично ниво се опитвам да бъда изключен. Започвам и завършвам работния си ден с един час медитация. Всяка година се оттеглям за дълга медитация между 30 и 60 дни. Научих за избора на Доналд Тръмп едва на 20 декември защото на 45-дневна медитация. 

TIME: И как беше?

Ювал Ноа Харари: Това ми спести месец в тревоги за станалото. 

TIME: Защо смятате, че данните ще се превърнат в по-популярна религия от борбата с промяната в климата?

Ювал Ноа Харари: Защото обещават много по-голяма власт. Ако имате достатъчно данни, достатъчно компютърна мощ, то можете да създадете алгоритъм, който да разбере хората по-добре, отколкото самите те се разбират. Това е нещо като Свещения Граал за правителства и армии, и корпорации от хиляди години; да разберат хората по-добре, отколкото те себе си, да могат да ги предсказват, да ги манипулират. Няма власт в промяната в климата. Има предимно само инвестиции. С настоящата технология единственият начин да се спре глобалното затопляне е да се спре икономическия растеж, а това е нещо, което нито едно правителство не желае да стори. 



TIME: Вярвате, че един ден алгоритми могат да бъдат съдени също както корпорациите в наши дни. Как би изглеждало това?

Ювал Ноа Харари: Представям си случаи, в които алгоритми могат да дискриминират хора по незаконен начин. Сега е много по-лесно да се оправи един алгоритъм, отколкото да се справиш с дискриминацията на един човек, защото хората имат подсъзнание, което влияе върху решенията им без дори да го осъзнават. Но другата страна на монетата е, че алгоритмите могат да започнат да разпознават някои модели, които хората не разбират, като раса или пол, или сексуална ориентация - алгоритмите дискриминират хората и ние не знаем защо. 

TIME: Като хомосексуалист коя дискриминация предпочитате?

Ювал Ноа Харари: Имам предвид, че трябва да има наистина зъл алгоритъм, за да стори по-лоши неща от хората.

TIME: Имате ли съвет към хората в откриването на занимание, с което няма лесно да бъдат заменени от машините?

Ювал Ноа Харари: Според мен трябва да развиваме емоционалната си интелигентност и гъвкавостта си, способността да се променяме през цялото време. Досега в историята, дори през 20-и век, животът се е разделял на две основни части. В първата част хората предимно са се учили, придобивали са знания и умения, изграждали са своята личностна и професионална идентичност. Във втората част хората предимно намират употреба на тези умения и идентичности. Темпът на промяна през 21-и век ще бъде такъв, че повечето от това, което се научава като тийнейджър, ще бъде напълно безпредметно докато се навърши 40 години. Ако аз мога да ръководя образованието или едно училище, бих се опитал да се справя с това как да науча хората да бъдат по-гъвкави и да се стремят към промяна през целия си живот, вместо да ги уча на правила или математика, или каквото и да било.

източник: Еx Machina, UNIVERSAL PICTURES

TIME: Да разбираме ли, че сте скептичен относно предаването на данни за самия себе си?

Ювал Ноа Харари: Има израз, че ако получавате нещо безплатно, то трябва да знаете, че сте продукт. Никога това не е важало с по-пълна сила от Facebook и Gmail, и YouTube. Получавате безплатни социални медии, получавате безплатни смешни клипчета с котета. В замяна предавате най-ценни си актив - вашите лични данни.

TIME: Какво би ви накарало да си купите Amazon Echo?

Ювал Ноа Харари: Бих само ако нямам друг избор. Ако не мога да си купя храна, да получа здравни услуги, ако нямам Echo. Това, върху което се опитвам да наблегна, е, че не се опитвам да спра похода на технологичния прогрес. Напротив, опитвам се да го изпреваря. Ако Amazon ви познава по-добре отколкото вие познавате себе си, то тогава битката е предрешена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!