Днес: Подарък софтуер за защита на очите от Даниел Георгиев

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 септември 2016 в 13:38 18746 0

Кредит Bulgaria ON AIR

Даниел Георгиев създаде компютърна програма, наречена Iris, която да предпазва очите от светлината на монитора. Днес може да свалите версия Iris Mini Pro 0.1.6 Portable безплатно от тук.

Софтуерът може да се инсталира на компютър или телефон.

"Мониторът ти е като слънцето, излъчва всички цветове в определена яркост. През деня е добре да сме навън и да седим на слънце, но през нощта не е нормално да гледаш слънцето. Самото ни тяло не реагира добре на светлината вечер и това е причината да не можем да заспим няколко часа след като седим до късно пред компютъра" - обяснява Даниел Георгиев в блога си.

Синята светлина, излъчвана от нашите устройства въздейства върху производството на мелатонин, а оттам и на заспиването ни. Спектърът на всички използвани доскоро от хората източници на светлина - от огъня до лампите с нажежаема жичка - са изместени към червеното, така че слабо са нарушавали циркадните ритми.

Програмата Iris прави така, че мониторът излъчва по-малко синя светлина вечер и изображенията стават леко червеникави. Предимството на софтуера на Георгиев е, че намалява яркостта на екрана без премигване на екрана. То се случва много пъти в секунда, почти не го забелязваме, но е вредно за очите. Iris го премахва и по този начин прави монитора да не свети силно без вредните ефекти на премигването.

Iris mini е безплатен и действа автоматично след пускането си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !