29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Hyperloop с рекордно висока скорост от 467 км/ч (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 юли 2018 в 09:52 381990

Третият пореден конкурс на SpaceX - Hyperloop Pod - бе спечелен от инженерите от Техническия университет в Мюнхен с отбор Warr Hyperloop.

Те постигнаха рекордна за състезанието скорост - 457 км в час, съобщава Tech Crunch.

Капсулата на WARR Hyperloop се движеше 50% по-бързо от победната скорост на същия отбор в предишния конкурс SpaceX Hyperloop Pod, който се проведе през август 2017 г. В първото състезание, проведено през януари 2017 г., капсулата на WARR постигна само 93 км в час- наистина забележителен напредък.

На предишния етап на това състезание отборът rLoop със силно българско участие спечели наградата за иновации Pod Innovation Award. Захранващата зарядна система на капсулата - електроника, конструкция и софтуер е продукт на българската компания IPS с управител Александър Рангелов. На последния етап отборът rLoop не участва

Домакин на събитието, както е от самото начало, е SpaceX и неговият основател Илън Мъск.

Конкурсът тази година илюстрира еволюцията и напредъка в технологията за Hyperloop. Например в предишните два конкурса Hyperloop Pod, студентските отбори имаха възможност да ускорят своето състезателно устройство по тестовата писта с помощта на двигател, направен от SpaceX, наречен "pusher” (тласкач). Тази година всички капсули трябва да бъдат самоходни. SpaceX добави още един под- конкурс, фокусиран върху технологията на левитация. В това предизвикателство капсулите трябва да поддържат подравняване с тестовата писта, докато висят над нея продължителен период от време.

WARR Hyperloop е един от трите отбора, който ще стигнат до финалите - 1.25-километрова писта Hyperloop в съседство със седалището на SpaceX. Университетът в Делфт от Холандия и EPFLoop на Швейцария също така стигнаха до финалите. Конкурсът прие 20 студентски отбора от повече от 40 страни, за да представят своите капсули в третия конкурс Hyperloop Pod на SpaceX.

Студентските екипи трябваше да демонстрират способността си да преминават ключови тестове и проверки за безопасност. Капсулите на всеки отбор трябваше да се подложат на изпитание в дълбоко вакуумна камера с дължина 8 м и по външната тестова писта с дължина 46 м, построена от SpaceX.

Компанията SpaceX не работи и не е свързана с някоя от новосъздадените компании, които понастоящем преследват технологията Hyperloop. Но Мъск все още участва в подкрепата на идеята за система от тръби с ниско налягане, които теоретично ще транспортират пътници на дълги разстояния със свръхвисоки скорости, която той предложи през 2013 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.