Изкуствена кожа с имитация на пръстови отпечатъци рaзпознава натиск, температура и дори звук

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 ноември 2015 в 10:47 2273 0

Нов тип изкуствена кожа, която може да "чувства" не само натиск и температура, но и микроскопични промени в текстурата, а дори и да реагира на звук, са създали учени от Южна Корея.

Тайната на новия многослоен материал е вълнообразната структура на повърхността му, много наподобяваща повърхността на човешките пръсти. Доклад за разработката е пъбликуван в ACS Nano.

Напоследък научните изследвания стремително се развиват към създаването на различни прототипи на изкуствена кожа и механизми за предаване на сигнали от нея към мозъка на пациента. До този момент обаче получените материали и устройства можеха да разпознаят само налягането и температурата (а някои - и влажността). Но досега с подобна кожа не могат да се разпознават неравности от порядъка на десети от милиметъра.

Хюнхюб Ко (Hyunhyub Ko), инженер-химик от Държавния институт за наука и технологии в Улсан, е оптимист по този въпрос. Той и колегите му са създали тънък и гъвкав многослоен материал, способен да разпознава и най-малките неравности. Повърхността на материала е оребрена, по подобие на пръстите ни и оставя уникални отпечатъци. Долният слой на материала е покрит с микроскопични сфери, които помагат да се разпознае натиска и други деформации.

Натискът върху материала деформира слоевете му, което води до появата на електрически ток, чиято сила е пропорционална на степента на деформация. Изкуствената кожа усеща температурата като материалът се разширява при нагряване и става по-мек, а при охлаждане - се свива и се втвърдява.

Интересен страничен ефект при новия материал е способността му да разпознава аудиовълни. Когато екипът обърнал внимание на това, че тяхната електронна кожа реагира на звук, те провели експеримент - възпроизвели през високоговорител думата "skin" (кожа) и записвали електрическите импулси, идващи от "кожата". Сравнявайки декодираните импулси със запис, направен с микрофона на смартфон, били изненадани да открият, че "кожата" по-добре разпознава звука от смартфона.

Подобни разработки ще помогнат за създаването на силно чувствителни роботизирани манипулатори и ново поколение изкуствени крайници. Следващата стъпка ще бъде да се разработи механизма на предаването на събраната с "кожата" информация към мозъка. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !