Изобретено е метално лепило - алтернатива на обикновеното заваряване

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 януари 2016 в 11:26 7499 3

Кредит wikipedia

Алтернатива на стандартното запояване и заваряване са намерили учени от американския Североизточен университет. Новата разработка може да осигури залепване на различни материали, без да се изискват специални условия.

Описанието на новия продукт е публикувано в януарския брой на Advanced Materials & Processes.

Иновацията е наречена от създателите си "метално лепило" (MesoGlue), защото се използват два метала - индий и галий, съобщава порталът Gizmag.

Проектираното от екипа на проф. Ханчен Хуанг (Hanchen Huang), метално лепило се състои от микроскопични нанопръчици, които имат метална сърцевина. Някои от тях са покрити с елемента индий, а други с галий.

"Когато се притиснат две четки, малките им зъбци се зацепват едни в други така, че двете четки остават заедно", обяснява докторантът и съавтор в разработката Пол Елиът (Paul Elliott). "Процесът на зацепването им е доста сходен с този при нашето лепило. Влакната са разположени оптимално, така че да могат да се приплъзват или да се притискат помежду си."

При контакта на индия и галия възниква течност, която при взаимодействие с метала се превръща в достатъчно твърдо вещество. Изследователите подчертават, че за ефективен резултат металното лепило не изисква специална температура или високо налягане, като изобретението осигурява висока якост на сцепление и електрическа и топлинна проводимост. По характеристики новият продукт не отстъпва на стандартното заваряване или запояване. 

Според разработчиците, новият продукт ще бъде търсен в производството на електроника. В бъдеще учените се надяват да адаптират металното лепило за обикновени потребители.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2016 в 23:16

Продавам два поялника и тинол изгодно.
Отдавна има проводящо лепило в магазина.

12.01 2016 в 16:06

що за въпрос за ерата на електрониката за еднократна употреба? ще се разлепва с наноразтворител от дечурлигата в някоя дупка оттатък шанхай.

12.01 2016 в 14:54

А как ще се разлепва? Питам, защото сега какво и да запоя, после мога да го отпоя.