25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изобретено е метално лепило - алтернатива на обикновеното заваряване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 януари 2016 в 11:26 70583
Снимка: wikipedia

Алтернатива на стандартното запояване и заваряване са намерили учени от американския Североизточен университет. Новата разработка може да осигури залепване на различни материали, без да се изискват специални условия.

Описанието на новия продукт е публикувано в януарския брой на Advanced Materials & Processes.

Иновацията е наречена от създателите си "метално лепило" (MesoGlue), защото се използват два метала - индий и галий, съобщава порталът Gizmag.

Проектираното от екипа на проф. Ханчен Хуанг (Hanchen Huang), метално лепило се състои от микроскопични нанопръчици, които имат метална сърцевина. Някои от тях са покрити с елемента индий, а други с галий.

"Когато се притиснат две четки, малките им зъбци се зацепват едни в други така, че двете четки остават заедно", обяснява докторантът и съавтор в разработката Пол Елиът (Paul Elliott). "Процесът на зацепването им е доста сходен с този при нашето лепило. Влакната са разположени оптимално, така че да могат да се приплъзват или да се притискат помежду си."

При контакта на индия и галия възниква течност, която при взаимодействие с метала се превръща в достатъчно твърдо вещество. Изследователите подчертават, че за ефективен резултат металното лепило не изисква специална температура или високо налягане, като изобретението осигурява висока якост на сцепление и електрическа и топлинна проводимост. По характеристики новият продукт не отстъпва на стандартното заваряване или запояване. 

Според разработчиците, новият продукт ще бъде търсен в производството на електроника. В бъдеще учените се надяват да адаптират металното лепило за обикновени потребители.


Geo 12.01 2016 в 23:16 3
+ 4
- 1
Продавам два поялника и тинол изгодно.
Отдавна има проводящо лепило в магазина.
зъл яхтсмен 12.01 2016 в 16:06 2
+ 7
- 1
що за въпрос за ерата на електрониката за еднократна употреба? ще се разлепва с наноразтворител от дечурлигата в някоя дупка оттатък шанхай.
Петър 12.01 2016 в 14:54 1
+ 10
- 2
А как ще се разлепва? Питам, защото сега какво и да запоя, после мога да го отпоя.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.