Как да си направим домашен климатик за по-малко от 50 лв. (видео)

Николаос Цитиридис Последна промяна на 30 юли 2015 в 12:14 28634 10

Летните жеги продължават неспирно да ни морят и най-вече потят. Вентилаторите въртят перки безсмислено, а климатиците са прекалено скъпо удоволствие за много хора. 

Добрата новина в случая е, че жегата може да бъде преборена с помощта на малко инженерна мисъл и желание. 

Днес ще ви покажем как да си направите домашен климатик за по-малко от 50 лева. В интернет е пълно с подобни проекти и ние самите решихме да пробваме как и дали работи това чудо на мързеливата техника.

Какво е нужно:

1. Стиропорена хладилна чанта
2. Тиксо и лепило (не секундно) 
3. Макетно ножче (може и кухненски нож)
4. Един молив и метър за вземане на правилните мерки
5. Вентилатор
6. Две PVC тръби по 25-30 см
7. Много лед

Без вентилатор, който вече имахме, всичко това ни излезе под 25 лв. 

Нашият проект започна с удрянето на греда в намиране на стиропорена хладилна чанта. За това се наложи сами да си сглобим кутия от стиропор. Добре е за стените да вземете стиропор с 3 см дебелина. 

Сглобете кутия от стиропора, като трябва добре да уплътните ъглите, за да не излиза никакъв въздух от там, а и за да пази ниска температура. 

Ако сте успели да откриете стиропорена хладилна чанта, то работата ви ще е само да изрежете няколко дупки - такава за вентилатора и няколко отвора за тръбите, от които ще излиза студения въздух. 

Имайте предвид, че колкото е голяма кутията, толкова и лед трябва да има в нея. На практика целият ѝ обем трябва да е запълнен с ледени кубчета. Трикът става и с много замразени бутилки вода. 

В края на нашия опит (опит, защото не ни се получи съвсем) резултатът беше такъв:

Вижте и лесно видео показно, което стъпка по стъпка показва как да си сглобим домашен климатик. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2015 в 23:54

Разбира се че е възможно и не трябва много сиво вещество, за да се прецени, че предложението не може да има нищо общо с киловатите студова мощност, отдавана от климатиците. По-скоро решението е за локално охлаждане, примерно на работно място. И защо постулирате, че фризерът задължително е в същото помещение, та то да се загрявало (разбира се че ще се загрява и няма да се получи нищо - по-скоро обратният ефект поради загубите при преобразуването) - голямо външно помещение няма и да я усети тази допълнителна топлина. А да мрънкат могат всички - дори малоумниците!

31.07 2015 в 11:19

Един път хладилника топли въздуха в стаята за сметка на изстудяване на леда/бутилките вътре в него (защото хладилника вътре изстудява ама отзад топли или по друг начин казано изкарва топлината) После топлим бутилките като изстудяваме същия въздух. Пълна малоумщина.

30.07 2015 в 23:42

до тук, Geo, има единствената инженерна мисъл. Това са шменти капели и не подхожда на тематиката на страницата, по-скоро би било подходящо за idiotski-idei.offnews.bg. За да може да има полза от тази чудесия е необходим голям колкото кутията къс лед, мощен вентилатор и под мощен разбирай, драги читателю, вентилатор с голям заход и малко повече знания за това как циркулира въздуха, и въобще има ли смисъл от тези отходни тръби. Накратко, по-хладният въздух слиза надолу, а по-топлият се изкачва нагоре. Отделно от това, самият ефект би бил нулев ако се вкарва външен въздух, който е топъл, защото това би допринесло за бързото разтопяване на леда. По-правилен подход би бил да се постави вентилатора наобратно, така че да издухва охладения въздух, какъвто е и принципа на климатиците. Вентилаторите от друга страна са полезни когато циркулират външен въздух, а не вътрешен. И все пак към автора - идеята ти е безполезна за ресурса, който изисква. Предложение за по-добро изпълнение би било да вземеш един компресор от хладилник и да използваш него като изстудител за вътрешния обем, а вътре да поставиш големи бутилки вода. По този начин хем студена вода ще имаш, хем евентуално малко повече ще те разхлади.

30.07 2015 в 22:49

Важно е да се духа в обем с лед или студени шишета. Що трябва да е изолиран съда? Да охлажда и със стените си... Преди климатиците съм мислил, да се минава използваната вода в къщи през радиатор и да й се утилизира температурата...

30.07 2015 в 20:35

А какво е решението на проблема с водата, след това?

30.07 2015 в 19:22

Доста малоумно... Изстудяваш лед във фризера за сметка на стайната температура, след което охлаждаш стаята за сметка на леда. КПД

30.07 2015 в 19:08

вие нормални ли сте бе?
климатик с лед , че то аз ако има от къде да взема много лед, мога и нормален климатик да си сложа

30.07 2015 в 15:20

Звучи интересно и ако някой успее да го пробва в малка стая без да направи наводнение :) може да сподели. Иначе и на мен ако ми остане време мога да се пробвам с тия 2 леви ръце... Поздравления за опита!

30.07 2015 в 14:57

При нас експериментът се оказа неуспешен, както писахме. Кутията се оказа голяма за целта, а ледът малко. Иначе ако имаше достатъчно лед, а тръбите по-добре уплътнени, сигурно щеше да има някакъв ефект :)

30.07 2015 в 14:41

А нещо като данни с колко градуса е паднала температурата в помещение с еди колко си квадрата/кубика? Иначе прилича на овлажнител за стая...