04 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Къщата на бъдещето помещава четири стаи в една (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 март 2017 в 10:00 69101

Дали това е къщата на бъдещето? Къща като от научнофантастичен роман побира четири стаи в една като се върти на 360 градуса също като перална машина. Това става само с натискане на бутон. Тя представлява куб с размери 3х3х3 и е вдъхновена от пластелиненото детско филмче "Уолис и Громит".

Въртящата се къща не само пести пространство, но и струва 62 000 долара, тоест може да е добро решение за хора с ограничени бюджети (по американските стандарти). Захранването на прототипа става чрез електромотор от инвалидна количка, закупен от eBay.

Къщата е дело на архитектът Джордж Кларк (George Clarke) и дизайнерът Уилям Харди (William Hardie).

Пространството, в което може да живее един човек или двойка, се променя между кухня, всекидневна, спалня и коридор. Вместо да ходят между стаите, обитателите само натискат бутон и цилиндричната форма се завърта, за да ги откара в друга стая - без никакво ходене.

Банята и контролната стая се намират от едната страна на въртящата се стая и са неподвижни. Подът на коридора е направен от мъх. Вместо да окачвате ключовете си някъде когато се приберете вкъщи, вие ги поставяте върху магнит на стената. Огледалото в коридора се преобразува автоматично в кухненска маса за четирима, а след това и в телевизор в спалнята.

Шкафовете за палта и обувки са застопорени с помощта на бънджи въжета. Приборите и домашните съдове са закачени с магнити, затова не падат върху обитателите в спалнята.

На гърба на дома се намира контролен панел с електрически ключ, който контролира как да се въртят стаите. LED осветлението се променя с всяко завъртане, за да промени и настроението в стаята - в спалнята светлините са приглушени, докато във всекидневната са по-ярки.

Къщата е направена от дърво и алуминий и използва "всеки инч от пространството", твърдят дизайнерите.

"Толкова много ъгли в традиционните къщи остават неизползвани", коментира дизайнерът Уилям Харди. "Джордж искаше да бъде астронавт като малък - и тук има усещане като за космическа станция", допълва Харди пред Sun Online.

Дизайнерите са почерпили идеята от научната фантастика. Къщата е смесица между машината на времето Тардис от филма "Д-р Кой" и нещо от анимацията "Уолъс и Громит", обяснява Харди. "Щом веднъж свикнете със сменящите се стаи, в къщата става лесно да се живее. Честно казано смятам, че това може да бъде решението на бъдещето", коментира той.


oja
Рейтинг : 8554
26.03 2017 в 22:31 1
+ 0
- 0
И когато Живеещите искат да са в различни помещения? Единия е гладен, а другия иска да спи какво правим ?
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.