Коботи рамо до рамо с работниците в малкия бизнес

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 май 2019 в 12:43 5242 0

Кредит Ивайла Сопотенска

Датската компания Universal Robots е водещата фирма-производител на пазара на колаборативните роботи или т.нар. коботи. Те представляват роботизирани рамене, които наподобяват устройството и движенията на човешката ръка и целта им е да бъдат внедрени в производството, за да извършват фини, повтарящи се или понякога опасни манипулации вместо работниците. 

И докато често в наши дни се поставя въпроса за безопасността на изкуствения интелект и мястото на роботите в нашия живот и ежедневие, концепцията на компанията е категорична - коботите са създадени, за да допълват дейността на човека и да извършват монотонни дейности вместо него, за да може той да използва по-пълно креативната си енергия. Докато роботът е статичен и високопроизводителен, човекът е гъвкав и адаптивен и точно тази комбинация е печелившата в днешния бързо променящ се свят.

История на компанията

Идеята за производство на колаборативни роботи се ражда между трима колеги през 2004г. и през 2005 г. е основана компанията Universal Robots в град Оденсе, Дания. Главния технологичен директор на компанията, Есбен Остергаард описва бизнеса си така:

"Ние сме посветени на това, да осигурим сигурни, гъвкави и лесни за употреба роботи на всеки тип производство, независимо от размера, навсякъде по света."

Така през 2008г. е създаден първият колаборативен робот, насочен към нуждите на малкия и средния бизнес, които сякаш остават извън фокуса на автоматизацията.

В продължение на 6 години, между 2008г. и 2014г. се изследва и подобрява сигурността на продукта, така че да отговаря на международните стандарти за сигурност ISO, като например ISO 10218-1, които са хармонизирани и с Европейските директиви European Machinery Directive 2006/42/EC. Системите за сигурност на коботите са одобрени и сертифицирани и от TÜV (The German Technical Inspection Association).

Зоната за контрол на качеството. Кредит: Universal robots

От 2015г. компанията е част от Teradyne Inc. и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико.

През 2018г. Universal Robots печели наградата Engelberger Award 2018, известна като Нобеловата награда за роботика. 

Universal robots днес

Компанията днес има 23 офиса в 16 страни, където работят 620 служители. Цялото производство се осъществява в завода в Оденсе, а доставките на оборудването достигат в рамките на 2 дни до всяка точка на света.

Готов за експедиция робот. Кредит: Ивайла Сопотенска

Universal robots заема средно 50-60% от пазара на коботи в световен мащаб. Уникалната й концепция е това, което я прави лидер пред конкурентите й, според президента на компанията Юрген фон Холен (Jurgen von Hollen). На традиционните компании, предлагащи автоматизирани системи за големите производства липсва гъвкавост, докато пред стартиращите компании предстоят дълги години докато достигнат нивата на сигурност, сертифицирани за UR.

"Тук не става дума за самата технология, а за работещ бизнес модел. Всички компании имат добри инженери, но е въпрос на подход към бизнеса. Universal robots работи както фирмите, продаващи лаптопи. Отивате в магазина, избирате характеристиките, които са подходящи за вашия бизнес и получавате продукта в кутия, която остава да инсталирате и използвате."

Всичко това е възможно, благодарение на глобална партньорска мрежа на компанията, градена в продължение на 10 години, която се развива и до днес. Тази мрежа включва 800 фирми-дистрибутори по целия свят, две от които и на българския пазар и е едно от големите предимства на компанията, по пътя на успеха, благодарение на което са продадени 31 000 кобота.

Според г-н фон Холен UR преуспява не само заради технологията си, но и заради цялостната култура на иновации, която е достатъчно адаптивна, ефективна и продуктивна, за да следва темповете на развиващия се пазар. Той се променя изключително бързо и без всякаква логика, която да може да бъде предвидена. Глобалните събития като Световната икономическа криза, кризите с горива, военните конфликти и проблемите със замърсяването на околната среда оказват своето влияние върху пазарите, дори и само като шум. 

Кредит: Ивайла Сопотенска

Решението да се инвестира в автоматизация е трудно, когато не може да се направи сигурна прогноза за развитието в следващите 4-5 години, особено за по-малките производства, но именно те са фокусната група на компанията. Техните решения са често много по-лични и емоционални, съобразени със спецификите на местната култура и пазар и мисията на компанията е, да ги убеди, че нито един бизнес не е твърде малък за да използва коботи.

Според президента точно малкият и среден бизнес може да извлече най-голяма полза от автоматизацията, давайки на работниците повече свобода в ежедневните дейности. Коботът е достатъчно комплексен, за да се използва като инструмент, с камера или повдигаща щипка например, той може да се адаптира според нуждите на производството.

Юрген фон Холен споделя, че най-големите предимства на коботите на Universal robots са бързото инсталиране, лесното програмиране, гъвкавостта, сигурността и колаборативността и безбройните варианти на приложение.

Семейството на колаборативните роботи на Universal Robots

Компанията произвежда три типа роботизирани рамена - UR3, UR5 и UR10 като оригинална платформа CB3, а заедно с нея и новата eSeries платформа UR3e, UR5e и UR10e, с товароподемност съответно 3, 5 и 10 кг. които осигуряват достатъчна гъвкавост на производствата клиенти.

Роботизираните рамена на серия коботи. Кредит: Ивайла Сопотенска

Всички роботи се произвеждат в завода в Оденсе в няколко производствени линии. Производството е оптимизирано дотолкова, че процесът на контрол на качеството отнема 20 минути срещу 2 дни в началото. 

Обучения по програмиране на коботите - Universal Robots Academy

Системата за програмиране на коботите е разработена така, че всеки човек да може да бъде обучен да програмира дейността на коботите, без значение от предишния опит и познания. Специално развитата за целта Universal Robots Academy предлага онлайн модули на обучение, което е безплатно и в рамките на 87 минути всеки служител, от работното си място може да бъде обучен да създаде програма за дейността на робота. 

Обучение в залата на Universal Robots Academy. Кредит: Ивайла Сопотенска

За по-задълбочени познания по управлението и програмиране на роботите, компанията предлага и сертифицирано обучение в специализирания център “Authorized Training Center Network”. То дава възможност да се изучат в детайли възможностите за приложение на коботите в реалната бизнес среда и включва основни и задълбочени познания по програмиране на роботите, индустриална комуникация и употреба на интерфейса. 

via GIPHY

Един от учебните роботи в обучителния център Authorized Training Center Network. Кредит: Ивайла Сопотенска

Партньорска платформа UR+

UR+ е партньорска продуктова платформа, подчинена на отворения бизнес модел. В екосистемата на UR+ са включени производители на аксесоари и софтуер, които предлагат крайни решения за допълнение към рамената на коботите, като например щипки, камери, допълнително предпазване и приложения. Всички 140 продукта, предлагани чрез платформата, са сертифицирани за съответствие към коботите на Universal robots, така че потребителите да изберат най-подходящото за своя бизнес, често от местни производители със сигурността, че е напълно съвместимо с рамото. 

via GIPHY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !