24 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мек робот се самовъзстановява от раните си (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 август 2017 в 00:00 31690

Учени демонстрираха как пневматична роботизирана ръка може да се самовъзстановява от повреди, съобщи TechXplore.

Меките роботи без скелет имат по-голяма гъвкавост на движенията и имат възможности за по-фини манипулации. Затова разработчиците търсят начини за практическо приложение на този подход. Това обаче е свързано с много технически затруднения - например тези роботи са по-податливи на механични повреди. Този проблем може да се реши с използването на материали с ефект на самовъзстановяване.

Този прототип бе представен наскоро от белгийските учени, ръководени от Брам Вандерборг (Bram Vanderborght) от Свободния университет в Брюксел (VUB).

В статия, публикувана от списание Science Robotics, те описват пневматичен роботизиран манипулатор.

Изследователите използват вид каучук, който е достатъчно мек, за да осигури чувствителност, но достатъчно твърд, за да поддържа формата си без да е необходим скелет. Този полимер също може да се поправя без лепило, винтове и т.н., като "зарастналият белег" е също толкова здрав, колкото оригиналния материал.

Експериментаторите нанасят повреди на мятериала и го поставят в пещ при 80°С в продължение на 40 минути, за да се индуцира самовъзстановяването - при високата температура раната се затваря. Това се случва, защото каучукът е полимер, съставен от мрежа с напречни връзки, извършва се реакцията на Дилс – Алдер, която създава връзки в повредената област. След денонощие разрезът почти е изчезнал и материалът, както показват експериментите, е възстановил повече от 98% от първоначалната си якост и гъвкавост.

Когато температурата се повиши в материала на робота протича обратна реакция Дилс - Алдер, разпадат се връзките между съставящите го фурани и малеимиди. Материалът се размеква и молекулите могат да се движат относително свободно в него, като "срастват раната". След това - когато температурата спадне - протича права реакция до образуването на връзки и появата на шест-членни пръстени, което води до втвърдяване и окончателно възстановяване на повредите.

Този процес може да се повтаря безброй пъти без загуба на якост и гъвкавост, според авторите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.