Mozilla ще представи изцяло нов браузър през юни

Наука OFFNews Последна промяна на 19 март 2016 в 09:05 4668 1

Технологичната компания Mozilla, създала популярния уеб браузър Firefox, през юни тази година ще представи тестова версия на съвсем нов браузър. Той ще използва ново ядро за обработка на страниците в интернет, съобщава The Register.

Всички версии на Firefox досега използваха ядрото "Gecko", но новата програма, чието име все още не е известно, ще се базира на ядрото "Servo".

"Servo" е ново, много по-бързо ядро от "Gecko", изработено с помощта на програмния език Rust. Тестовете на "Servo" досега са показали по-добра безопасност, модулност, както и изключително висока производителност. Причината е, че се използва нов алгоритъм за паралелна обработка на страниците, както и нови компоненти за обработка на CSS3 и HTML5-съдържание, написани също на Rust.

Друго предимство на "Servo" е неговата кросплатформеност - ядрото ще работи както на процесори, базирани на ARM технологията (следователно на мобилни устройства), така и на 64-битовите процесори, които задвижват настолните операционни системи като Windows, Mac OS и всички Linux-дистрибуции. Не на последно място новото ядро ще използва много по-оптимално многоядрените процесори, отколкото "Gecko".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2016 в 10:16

Гееве.

Направлението на движение беше ясно още откакто Фондация Мозила стана официално Мозила ООД, ама не знаехме докъде ще се стигне.

Ми ето, от железния, бърз и сигурен браузър с отворен код до бавен, нестабиле, пълен с шпионски закачки и binary blobs.

И сега ще препишат PR хода от Майкрософт - ще преименуват браузъра. Зер името събрало лоша слава по някакви причини.