Необичайният надуваем робот BALLU (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 ноември 2016 в 11:00 3192 0

Екип изследователи от Университета на Калифорния се отказа от традицйонните тежки метални компоненти и направи робот от балони с хелий, свързани с чифт тънки съчленени крака, съобщи ТechСrunch.

Повечето роботи, които се опитват да ходят, в крайна сметка падат. Какво може да се направи, че да не могат да падат? Да се обърне гравитацията?

Резултатът от този малък мисловен експеримент е BALLU (Buoyancy Assisted Lightweight Legged Unit). Тялото, напълнено с хелий едва балансира теглото на дългите тънки крака. Кълбовидното тяло на BALLU е изчислено така, че краката на робота винаги да остават изправени. Стъпалата крият задвижващи кабели, които огъват краката с много ограничена сила. Но тя е достатъчна, за да мести крак след крак и да се движи във всичките посоки, както и няколко други малки трикове.

"Днес той е един от най-стабилните двукраки роботи" -  заяви Денис Хонг (Dennis Hong), шеф на Лабораторията по роботика и механизми към Университета на Калифорния (RoMeLa). BALLU дори може да ходи по вода без страх, че ще му изгори електрониката. 

Робот, който може да бъде победен от карфица, няма как да стане заплаха за човечеството в бъдеще, но за какво може да се използва? BALLU не може да носи тежки товари, но към тялото му може да се прикрепят сензори или просто измервателни устройства, което означава, че може да се използва в райони, опасни за хората.

Създателят му вече работи по четиринога версия, която ще бъде още по-стабилна и с по-голям товарен капацитет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !