Рекорд: 144км/ч на велосипед (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 септември 2016 в 13:28 3251 0

Канадският инженер Тод Райкарт (Todd Reichart) постави нов рекорд за скорост. На първенството са задвижвани с човешка сила устройства в Невада World Human-Powered Speed Challenge колоездачът разви скорост 144 км в час, съобщи CNET.

С колелото си Aerovelo ЕТА канадецът успя да счупи рекорда не веднъж, а два пъти. Предишният рекорд, също на Райкарт, е регистриран миналата година и е около 72 километра в час.

Високата скорост на Aerovelo ЕТА се осигурява от специален, подобен на удължено яйце корпус, направен от композитен материал, който позволява да се намали въздушното съпротивление при движение на велосипеда. 

Райкарт обяснява, че дължи на скоростта на ЕТА на "липсата на съпротивление. Велосипедът е с обвивка, която е проектирана така, че да запази тънък слой въздух на повърхността - в рамките около 6 мм - който се оптича плавно". Видео на Aerovelo за научните концепции, на базата на които е конструиран велосипеда.

Създаден за екстремна ефективност преди всичко, компанията Aerovelo твърди, че велосипедът ЕТА има "повече от 100 пъти по-малко" съпротивление на въздуха, отколкото повечето ефективни автомобили.

Конструкцията е изградена от въглеродни влакна и обвивка, направена от специален композит наречен carbon-honeycomb sandwich, който позволява тя да има висока якост на огъване и ниска плътност.

Велосипедистът няма начин пряк визуален контакт с външния свят, а само двойка SD камери.

През 2010 г. Райхарт и екипът на AeroVelo построяват първия в света, задвижван с човешка тяга орнитоптер, а през 2013 г. спечелят наградата Сикорски, невръчвана в продължение на десетилетия за изграждане на функционален летящ апарат на човешка тяга.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !