Руско приложение за състаряване на снимки съхранява вероятно вашите данни

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юли 2019 в 09:43 7901 0

AI фоторедакторът FaceApp отново стана популярен, но повдига въпроси относно сигурността.

FaceApp е най-популярното безплатно приложение на Google Play и App Store на Apple, благодарение на функцията си да показва на хората как ще изглеждат, когато остареят. Но докато безброй снимки на състарени знаменитости и случайни потребители на FaceApp са били споделяни онлайн през изминалата седмица, се появи нарастваща загриженост относно начина, по който FaceApp обработва потребителските данни.

FaceApp за първи път стана популярен през 2017 г .; приложението използва изкуствен интелект, за да променя лицата на хората с различни филтри. Снимките, добавени към FaceApp, се качват на сървър за обработка, преди да бъдат изпратени обратно на потребителя.

Политиката на FaceApp

Условията за ползване на услугата FaceApp дават на компанията лиценз за използване на снимки и друга информация, качена от потребителите за търговски цели, включително имената им, изображенията и гласовете им. Условията на услугата също така дават право на FaceApp да продължи да съхранява данните на  потребителите след изтриването им от приложението.

Компанията заяви, че данните могат да бъдат запазени, за да отговарят на "определени правни задължения", но няма ограничение за това колко дълго данните могат да бъдат на разположение на компанията.

Освен това, според политиката за защита на личните данни на FaceApp цялата информация, събрана от приложението, може да се съхранява и прехвърля в страните, в които работи FaceApp и неговите филиали. Това означава, че снимките и данните на потребителите на приложенията могат да се съхраняват в Русия, страната, в която е седалището на компанията.

TechCrunch съобщи, че FaceApp използва сървърите на Google и Amazon, собственост на САЩ.

FaceApp не отговори на поканата за коментар на Business Insider.

FaceApp публикува изявление, в което се разглеждат въпросите, свързани със защитата на личните данни

FaceApp предостави на TechCrunch подробна декларация, за да изясни политиката си относно поверителността. Въпреки че условията на услугата сочат, че данните все още могат да се прехвърлят на руския екип за разработка, компанията твърди, че данните на потребителите остават на сървъра.

FaceApp твърди, че снимките, запазени на сървъра, се съхраняват, за да направят процеса на редактиране по-ефективен за потребителите си и че снимките обикновено се изтриват в рамките на два дни.

Компанията заяви, че също така приема заявки на потребители за премахване на всички лични данни от техните сървъри. Но FaceApp признава, че екипът за поддръжка е изостанал с изпълнението на тези искания. 

Руските технологични компании са под съмнение

Миналата година офисът на бившия специален адвокат Робърт Мюлер обвини повече от дузина руски граждани за престъпления, свързани с огромна социална медийна кампания, предназначена да повлияе на президентските избори през 2016 г. Базираната в Русия агенция за Интернет изследвания в Санкт Петербург използва фалшиви акаунти във Facebook, Twitter и други социални медийни платформи, за да разпространява фалшиви новини и пропаганда.

Разбира се, че заради тази "издънка" не бива да се подозира всяка руска компания, но някои потребители и критици на FaceApp са естествено загрижени, че с техните имена и снимки, качени в FaceApp, може да бъде злоупотребено или да бъдат продадени на друга компания.

От FaceApp заявиха, че няма да продават данни на трети страни и че данните не се прехвърлят в Русия.

Има някои допълнителни проблеми със сигурността на версията на iOS на FaceApp поради начина, по който iPhones управляват поверителността на снимките. Докато потребителите могат да блокират FaceApp и други приложения да не виждат техните пълни фото библиотеки чрез настройките на iPhone, TechCrunch докладва за вратичка в iOS 11.

Досега експертите по сигурността не са открили никакви необичайни практики с текущата версия на FaceApp, но както при всички приложения, потребителите трябва да помислят дали за липсата на контрол при споделяне на снимки и други лични данни.

Източник: Business Insider .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !