09 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създадоха първата умна каска за колоездене (видео)

Моделът може да се свързва със смартфон, да изпраща съобщение при катастрофа и да се управлява от кормилото на велосипеда

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 август 2015 в 07:31 22360
Снимка: Livall

Ако вече ви е омръзнало да слушате за „умни“ часовници, хладилници, термостати и даже цели градове, имаме лоша новина за вас – тази тенденция тепърва ще се засилва и все повече предмети около нас ще „поумняват“ и ще се свързват с интернет.

Причината е в навлизането на технологиите от типа Internet of Things (Интернет на нещата), които добавят комуникационни възможности, сензори и изчислителна мощ към много от традиционните уреди и предмети.

Поредното доказателство за това е новината, че китайски инженери са създали първата по рода си „умна“ каска за колоездене, която добавя към този метод за транспортиране повече удобство, сигурност и някои допълнителни функции. Каската се нарича Livall и е разработена от едноименната китайска фирма, фокусирана в създаването на различни устройства, използващи Internet of Things.

Каската разполага с вграден Bluetooth модул, позволяващ й да се свързва със смартфона на колоездача, както и със специално устройство за лесно управление, което се прикрепя към кормилото. По този начин велосипедистите могат лесно да инициират или да отговарят на обаждания, както и да извършват други действия със своя смартфон.

Друга любопитна функционалност са различните светлинни сигнализации, които отличават колоездачите в тъмнината и ги правят по-видими за останалите участници в движението. Когато карат в колона пък по-силната мигаща светлина от задната страна на каската показва на следващите участници, къде се намират тези пред тях. Не на последно място каската Livall може да усети удар посредством вградените си сензори и да изпрати автоматично съобщение за спешна помощ.

Към момента създателите на интелигентната каска провеждат кампания за нейното финансиране в crowdfunding - уебсайта Indiegogo.com. При поставена финансова цел от 20 000 щ. долара, кампанията вече е набрала 53 672 щ. долара от общо 377 потребители, което означава преизпълнение с 268 процента. Като се има предвид, че остават цели 43 дни до края на кампанията, можем да прогнозираме, че набраната сума, ще бъде значително по-голяма от първоначално необходимата на екипа. Повече информация е достъпна тук.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.