Създадоха софтуер, предсказващ на престъпления (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 март 2016 в 16:00 10445 3

Създаден е нов софтуер, който ще изчислява къде може да се случи престъпление и ще изпраща повече полицаи в тези места. Наречен "Predictive Policing", този софтуер вече се използва от десетки полицейски управления, включително Лос Анджелис, Чикаго и Атланта.

Алгоритъмът за прогнозиране "Predictive Policing" би трябвало да помогне на правоохранителните органи за намаляване на престъпността, съобщава онлайн-изданието Fusion.

Някои скептици обаче се съмняват, че прогнозиращият софтуер работи така добре, както се описва в рекламата за него. Причината е, че повечето престъпления се случват по не съвсем ясни модели, а големите, редки престъпления, като терористичните актове, нямат никакъв модел и алгоритъмът трудно би ги предсказал.

Интересно е също така какво би се случило със цветнокожите малцинства, ако им бъде наложен превантивен полицейски контрол. Чернокожите вече представляват непропорционален интерес за полицията, а при навлизане на софтуера за прогнозиране, някои хора се притесняват, че полицията може да се почувства още по-насърчена да прекарва повече време в малцинствените квартали.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3

31.03 2016 в 10:09

В България такъв софтуер би блокирал за 5 минути...самите законодатели постоянно рушкат законите по лоби интереси и стават престъпници. ако софтуера е тук или ще се срине или ще ги прати в затвора до един... освен това, има и театри и филми...ако софтуера види че някъде се бият за снимки, ще то вземе за тероризъм и ще прати полиса там. Машините нямат чувство и за хумор и не се и шегуват, трудно разпознават играта от реалната война. По тази причина и всяко военно учение ще им се струва война и тероризъм. Роботите имат предимства само, когато не вземат сами решения за крайни ситуации, тоест като повощник на човека са добри, но даде ли им се правото на личен избор, хората ще я оплескат тотално...машината не се шегува... Най-лесно е да се въведат данни статистики и да се гадае, което е плюс, но не гарантира, че тероризма няма да го има и другаде и изобщо - КАКВО наричате "ТЕРОРИЗЪМ" е ВЪПРОСА?????

2

31.03 2016 в 10:03

Трудно е да се създаде такъв софтуер за престъпления...понеже няма точната дефитиция, на термина "престъпления". А това е всяко нарушение на законови общественни, често и морално обичаи на хората. Например, в нета се възмушават, че някакъв завързал куче за кола, което си е гадно и си е за бой говедото, садистично, ако е умишленно, щото мъчи невинна твар, била е негова, но не се възмушават, че хиляди човекоживотни по света се забамляман да стрелят по дивеч за кеф? А би било редно, да се набият и любителите ловци, понеже убиват невинни твари - не броя защита от стръвници, глутница, човекоядци леопарди и др. пакостници - тогава е самозащита. Но нима един фазан заплашва човек, ами яребица, лисица...? Така, че морала на човечеството често е лицемерен, двуличен и лично заинтересоваон и несправедлив. Например, кражба бонуси от бюджета е престъпление, когато властта си ги раздава. А от десетилетия тук е така... Нямате дефиниция на престъпленията, оттам и софтуера е невъзможен...

1

30.03 2016 в 20:48

Тоя софтуер , още от заглавието ми се струва бъгаф ;)