Секс с роботи: за и против (18 плюс)

Една реалистична антиутопия

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2015 в 15:16 25244 1

Кадър от филма "Ex Machina" .

Влязъл мъж в секс магазин и вижда две еднакви кукли, но едната два пъти по-скъпа.
Мъжът: "Но защо цената е различна?" 
Продавачът: "По-скъпата е с изкуствен интелект, вземете я - няма да съжалявате."'
Мъжът се заинтригувал и купил гумената жена с интелект ...
Сутринта идва разсърден: "Вземете си я обратно и ми върнете парите".'
Продавачът: "Какво, не Ви ли хареса? Не Ви ли задоволи?"
Мъжът: "По-лошо... Не ми  пусна".

Напълно възможно е жени като Ева от филма "Ex Machina" (с режисьор Алекс Гарланд, 2015 г.), скоро да се появят сред нас. И ако преди само се размишляваше над въпроса: "Ще прави ли човек секс с роботи?", то вече се приближаваме до еднозначен отговор. През 2017 г., американският производител на кукли за възрастни Abyss Creation планира да продава умни секс роботи RealDoll.

Днес компанията се занимава с разработката на реалистични роботизирани глави, надарени с изкуствен интелект. Предвижда се те да бъдат съвместими с тялото на съществуващите модели RealDoll. Според МакМолен, те се създават, за да "предизвикат у партньора възбуда не само на физическо, но и на емоционално и интелектуално ниво".

Творецът на прекрасните кукли Мат МакМолен (Matt McMullen) и работилницата му.

Тя ще стане ваша приятелка за $ 6823. Това е чудо, а не момиче: тя е непретенциозна, има сговорчив характер и не противоречи. Ако я купите днес, едва ли ще можете да говорите с нея, но след две години ситуацията ще се промени само чрез замяна на главата на куклата.

Abyss Creation произвежда скъпи ($ 5000- $ 10,000), но много реалистични секс кукли - мъжки и женски. Гъвкавият скелет е изработен от алуминий с висока якост и покрит със силиконова кожа. Параметрите на тялото на RealDoll съответстват на човешките, а лицето и отверстията са сменяеми.

Въпреки че тялото е гъвкаво, куклата RealDoll не се движи и не може да взаимодейства с човека. Но това не се е отразило на продажбите, те са надхвърлили 5 000. Сега компанията е решила да не спира дотук и да развива своето изобретение.

Според The ​​New York Times, МакМолен е наел няколко талантливи специалисти в роботиката от Hanson Robotics, създаващи реалистични аниматронни глави. В същото време се събира екип, разработващ системи за изкуствен интелект.

МакМолен обещава, че до 2 години ще бъдат на разположение и глави с изкуствен интелект. С такава глава може да бъде заменена главата на текущия модел RealDoll. Освен това, компанията ще разработи версия на секс кукла в пълен размер, която ще бъде на цена 30-60 000 долара. Но засега не е ясно колко време ще отнеме разработката.

Как изкуственият интелект ще успее да съблазни човек и какво означава това?

Някои смятат, че създаването на пълноценен изкуствен интелект е привлекателна перспектива, а други - опасна. Ако появата на изкуствен интелект все пак се случи, каква роля в съществуването му ще бъде отделена за сексуалността и сексуалната идентичност?

Какво твърдят експертите:

Техническият директор на нюйоркстата компютърна агенция Ready Set Rocket Гарет Прайс (Gareth Price) вижда два сценария на развитието на секс-роботите. Първият включва създаването на машини, които имитират еротичното поведение на човека. При втория подход, моделът на сексуалността ще бъде създаден в самия изкуствен интелект и този модел може да се използва за размножаване. Може да бъде задействан генетичен алгоритъм. Той ще позволи на изкуствения интелект да мутира от поколение на поколение, за да научи най-ефективният начин за решаване на проблемите. На базата на подобна схема работи и еволюцията, естественият подбор.

Специалистът по сексуалност и взаимоотношения между хората Иън Кернер също показва два сценария: появата на секс играчки, вибратори, чувстващи човешката възбуда, както и създаването на вибратор, който изхождайки от реакцията на човека на стимулацията, осигурява повече удоволствие.

Какво могат да дадат секс роботите на човечеството?

Иън Кернер смята, че те са необходими за медицински цели. Например, при преждевременна еякулация или малък опит, или при психологическа травма. Сурогатният партньор ще му помогне да се отпусне, да разбере своите сексуални нужди и да се научи да ги удовлетворява.

Но това мнение си има опоненти, които изтъкват, че секс връзките между хора и роботи ще донесат повече проблеми, отколкото ползи. Такива примери дава и филмът EX Machina.


Ex Machina - Creating Eva 

Според Кейт Уайнбърг, роботът Ева иска да избяга на свобода, а сексът е начин за постигане на тази цел. Иън Кернер отбелязва, че в реалния живот Ева може да се превърне в сексуален партньор, който ще достави повече удоволствие, отколкото мастурбацията на порнография. Но също така говори и за другата страна на монетата. Героят на филма, Оскар, по природа е самотник, който не умее да изгради взаимоотношения с хората. Създавайки цяла колекция от роботи от различни етноси и телосложения, той все пак не може да постигне близост. Кернер смята, че роботите му помагат да избягва срещите с реални хора. Сексът с робот е по-добро решение от мастурбацията, но това няма да замени традиционния любовен акт.

Специалистът по изкуствен интелект Гарет Прайс разказва, че мъжете като цяло имат ниски изисквания за начините, заменящи мастурбацията. Като пример той привежда интересно изследване, в което два бота - Jenny8 и Eliza - са обучени да говорят за секс в IRC чат. После много участници в чата са искали сексуален контакт с тези роботизирани програми.

Сексът с робот ще убие любовта?

Както показва практиката, новите технологии бързо се появяват в индустрията на порнографията. Кейт Уайнбърг е сигурна: фенове на порнографията, изправени пред реален партньор, може да възприемат неправилно сексуалните отношения. Това се случва поради незнание, как да се държат в реалния живот и как може да получат внимание. И не е ясно каква ще бъде човешката реакция при преминаване от секс играчки към традиционен секс с реален човек.

Гарет Прайс е уверен, че поколението, което израсне в среда на интелигентни секс играчки, по друг начин ще се отнася към близостта. Роботите ще запомнят техните предпочитания, в крайна сметка ще реализират най-интересните им желания.

Преимуществата на секс робота са, че не може да се заразите от него, че няма да го "боли главата", той няма да очаква ухажване и уважение. Ако свикнете с такава връзка, контакт с хора трудно ще установите.

Писателката Дороти Ховарт също не изключва появата на ревност към машините. Даже днес в много отношения чувстваме своята непълноценност, защото технологията може да ни замени.

Гарет Прайс смята, че ще започнем да възприемаме хората като набор от параметри и нужди, които могат да ни удовлетворят. Каква ще бъде любовта в такъв случай?

Какво ще стане, ако се появи машина, предусещаща потребностите на човека, която дава усещане за топлина, сигурност и любов, която помни и се съобразява с неговите навици?

Секс роботът ще бъде нещо като наркотик или пашкул, в който удобно ще се скриват хората. Ще отпадне необходимостта от сложните объркани човешки взаимоотношения. Всъщност, човекът ще се превърне в плъх в клетка, който отново и отново ще натиска лостчето, докато свръхдозата не го убие. Създаването на машина, симулираща всичките ви нужни параметри, ще бъде истинска антиутопия, където няма да има място на истинските взаимоотношения и истински секс.

Не е изключено наистина човекът да се постави в пашкул със своя робот. Машината ще се грижи за него, ще му разказва колко е велик и т.н. Отпада нуждата от любовни връзки. Човекът ще се отучи да дава, а само ще взема.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2015 в 13:38

Ако от другата страна не е живо си е самозадоволяване от най-истински вид. В по-горната статия има едни роботи дето се размножават така че те границите на живото малко се размиват ама в тоя пък случай си е секс с неправилния биологичен вид. За това си има друга думичка ама също е широко практикувано и описано в литературата.

Тъй че нищо ново.

Ако докараме роботите до разумен вид ще го мислим. Сигурно и за това ще измислим някаква неприлична думичка.