"Умни очила" помогнаха на незрящ да види жена си в деня на сватбата им

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юни 2017 в 05:36 7206 0

Кредит esight 3

Благодарение на умни очила американец с увредено зрение видя жена си и запис на сватбата си преди повече от десетилетие.

Андрю Еъри (Andrew Airey) се жени преди почти 15 години, но наскоро направи втора сватба и този път може да види повече от лицето на булката си дори през сватбения й воал, разказва Mashable.

Когато се е женил, Андрю е бил в състояние на практическа слепота - имал е някакви останки от зрение, но твърде слабо за повечето дейности. Той не може да види лицето на съпругата си, защото страда от болестта на Щаргард (Stargard) - аномалия на задния сегмент на окото, неизлечимо наследствено заболяване, което причинява загуба на зрение.

Сега Андрю и съпругата му Кели имат три деца.

Проектът eSight предостави на Андрю чифт "умни очила", които му помогнаха да коригира зрението си до почти перфектно. Устройството изглежда като шлем за виртуална реалност. Вътре пред очите му има два LED екрана, които коригират изображението през обектива. На шлема има HD-камера, която снима какво се случва наоколо и изпраща картината на екрана.

С помощта на очилата Андрю преглежда видеоматериал, заснет в деня на сватбата му преди 15 години. Той реагира много емоционално. "Аз мога да видя цялото ти лице", казва на жена си, гледайки записа. "Мога да видя очите и веждите ти".

Двойката решава да повтори сватбената церемония с новото зрение на Андрю. Двамата се връщат в същата църква, поканени са същите гости и дори поръчват същата торта като на първата сватба. Но за разлика от първия път младоженецът вижда всичко.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !