Взрив на смартфон вероятно има връзка със самолетна катастрофа с 66 жертви

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 януари 2017 в 10:00 23915 0

Кредит Le Parisien

През май миналата година Airbus A320 се разби в Средиземно море. Всичките 66 души на борда загиват. Катастрофата се случи, след като избухва пожар в пилотската кабина по време на полет от Париж за Кайро.

Френските следователи работят по теория, че пожарът е предизвикан от експлозия на батериите на айфона или айпада на втория пилот на египетската авиокомпания Egyptair, съобщава IBTimes.

Първоначалният анализ на записите на разговорите в пилотската кабина на самолета показва, че е имало пожар на борда и пилотите са се опитали да го изгасят. Египетските следователи по-рано заявиха, че данните показват, че е имало дим в сервизното помещение в непосредствена близост до бордовото оборудване.

Сега френският вестник Le Parisien съобщава, позовавайки се на документи от разследването на френската жандармерия по въздушния транспорт (GTA), че огънят е избухнал в пилотската кабина, където вторият пилот е поставил телефона и таблета си на сенника над арматурното табло.

Кадри от наблюдение преди катастрофата показват лични вещи, лежащи на сенника, според вестника.

Схема: Le Parisien

"Изображенията много ясно показват, че египетският втори пилот слага върху сенника телефон, таблет и флакони с парфюм, закупени преди да се качи на борда",  - се казва в документа.

Налице е "тревожно съвпадение" между мястото, където избухва огънят - в зоната на пилотската кабина - и мястото, където вторият пилот поставя телефона и таблета, които са с литиеви батерии, пише в доклада.

Преди катастрофата на Airbus A320 се съобщава за нормални атмосферни условия и ясно небе.

Египетските власти смятат, че тероризъм е основната причина за инцидента, след като откриват следи от взривни вещества по някои от телата. Но френските власти оспорват хипотезата. Според тях египетските следователи не представят достатъчно "подробна информация за условията, при които са взети пробите и методите, които са довели до установяването на следи от взрив".

В изявление на Apple по повод на разследването на френската жандармерия по въздушния транспорт (GTA), изпратено до International Business Times се казва:"Не сме установили контакт с GTA или друг орган, разследващ това трагично събитие. Не сме виждали доклада, но разбираме, че няма доказателства, които да свързват това събитие с продукти на Apple. Ако следователите имат въпроси към нас, ние, разбира се, ще помогнем с каквото можем".

Дебатът за безопасността на литиевите батерии продължава и някои устройства, захранвани с тези батерии са вече забранени за самолети. Няколко големи авиокомпании не позволяват на пътниците си да внасят Samsung Galaxy Note 7, опасявайки се от експлозия и пожар на борда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !