10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Забравете 3D принтерите - 4D печатът ще промени всичко (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 април 2015 в 10:44 68024

Tехнология за 4D-печат e разработена от учени от Университета на Уолонгонг в Австралия. 4D-печат означава използване не само на трите измерения, за да се създадат реални обекти, но и на факторa време - четвъртото измерение.

Резултатите от техните изследвания са публикувани в списание Macromolecular Rapid Communications, съобщава Science Alert.

3D-печатът с всеки ден става все по-често срещано явление. Съвременните 3D-принтери позволяват да се създадат различни обекти - от прости играчки, оръжия, храна до автомобили и ракетни двигатели.

4D-принтерът отпечатва на слоеве, както и конвенционалните 3D-принтер. 

"4D печат е по същество 3D напечатани структури, които могат да променят формата си с течение на времето", казва водещият изследовател Marc in het Panhuis от Университета на Уолонгонг.

Замисълът на инженерите бил, че ако в 3D-печатаните обекти се добавят материали, които могат да реагират на външни стимулатори - например, повишаване на температурата и влажността, те ще могат да се движат и променят с течение на времето като мускулите на човека.

За експеримента си австралийските учени са избрали материали от хидрогел заради способността им да променят обема си под влияние на външни фактори.

Предвид начина, по който 3D печатът вече промени нашия свят, възможностите с добавянето на още едно измерение са много вълнуващи.

Например, 4D печат може да се използва за създаване на мебели, които се сглобяват, когато се загреят със сешоар или да помогнат за създаването на чувствителни и реагиращи части за машини, медицински изследвания и роботика.

Представете медицински импланти, които могат да променят формата си вътре в тялото или сгради, които се променят, когато стане горещо. А може би тръби, които могат да се променят в зависимост от размера на водопотреблението, както и военни обекти, които могат да се разрушават сами.


vmv 29.04 2015 в 09:15 4
+ 1
- 0
Извинявай, ясно съм написал: дименсия?! - в метри
Иначе за какъв вид "измерения", говориш, като измеренията се мерят с метри. Скоростта на светлината се мери в метри за секунда, примерно. Във физиката - е забранено омешането на дименсии.
Само във формулите се ползва "един метър светлина" за удобство на изписванията им (винаги се упоменава това). Но след това, за крайния резултат - се умножава със скоростта на светлината.
Бая народ се заблуждава, че времето е четвърто измерение и се напъва "да пътува по него"... Заради грешна представа и грешно тълкуване на ТО.
Че е грешно, е доказано от действителността. Съжалявам.
...
Ваня 28.04 2015 в 18:03 3
+ 1
- 1
Времето Е четвърто измерение по Минковски - справка: http://nauka.offnews.bg/news/a_14/a_2398.html
vmv 28.04 2015 в 17:44 2
+ 1
- 0
Времето не е четвърто измерение!
vmv 28.04 2015 в 17:36 1
+ 0
- 1
Времето не е четвърто измерение!
Простронство-времето е с четири измерения, като четвъртото измерение е произведението на времето по скоростта на светлината (с дименсия метър)
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.