29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

MWC 2015: Firefox OS разширява влиянието си сред мобилните оператори

Mozilla ще разчита на партньорство с голям брой оператори за налагането на платформата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 март 2015 в 10:40 50870
Mozilla ще разчита на операторите за налагане на своята мобилна операционна система Firefox OS Снимка: Mozilla

През последните няколко години Google и Apple "превзеха" пазара на мобилни операционни системи със своите Android и iOS, което наложи въпроса "възможно ли е изобщо в сегмента да се появи трети голям играч?". Залогът е сериозен, защото който притежава операционната система, на практика владее цялата екосистема около нея, определяйки правилата, по които ще се пишат мобилните приложения и печелейки значима част от техните приходи.

Microsoft с Windows Phone и BlackBerry с BlackBerry OS вече се опитаха да се наложат като трета голяма мобилна екосистема, но за момента и на двете корпорации не им се отдава. Samsung със своята операционна система Tizen също има променлив успех.

Един малко подценяван участник на софтуерния пазар обаче напоследък прави сериозни крачки в тази посока и не е изключено скоро да се окаже на третата позиция в сектора. Става въпрос за организацията Mozilla, която разработва популярния браузър Firefox, а от няколко години - и едноименната операционна система Firefox OS.

В рамките на тазгодишния Световен мобилен конгрес, на който взе участие и кореспондент на Offnews.bg, Mozilla обяви мащабно партньорство с някои от най-големите телеком оператори в света, включително Telefonica, Verizon Wireless, Orange и KDDI.

Организацията ще си сътрудничи с тях за създаването на ново поколение смартфони, базирани на Firefox OS. Те ще се появят на пазара през 2016 г. и ще комбинират достъпна цена с някои от най-модерните възможности на съвременните мобилни устройства, включително поддръжка на стандарта от четвърто поколение LTE (Long Term Evolution), както и картографски услуги, камера и др. Отвореният характер на Firefox OS пък ще допринесе за богатото разнообразие от приложения за новите апарати.

Междувременно от френската група Orange обявиха, че ще пуснат 3G телефон с текущата версия на Firefox OS през някои от своите подразделения в Африка и Близкия Изток още през второто тримесечие на тази година.

За операторите партньорството с Mozilla е чудесна възможност да отговорят на нарастващото влияние на Apple и Google, които днес диктуват едностранно правилата и "изяждат" все по-голяма част от приходите на телекомите. Затова и появата на нов играч, който е по-отворен към диалог с последните, устройва напълно компании като Orange и Telefonica. За Mozilla пък това е възможност за достигане до огромен брой потребители по "бързата писта", прескачайки редица етапи от пазарното налагане на нов продукт.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Телефони
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.