Предстоящи акценти от Световния мобилен конгрес в Барселона

Марк Цукербърг и Том Уилър от Федералната комисия по съобщения на САЩ ще са водещите лектори на тазгодишното издание на технологичното шоу

Александър Александров Последна промяна на 01 март 2015 в 11:56 5959 0

Световен мобилен конгрес

Кредит екип на MWC

Водещите компании от телеком и онлайн индустрията ще очертаят бъдещето на сектора на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес

Какво е бъдещето на мобилните комуникации, как ще се променят нашите домове, автомобили и животът ни под тяхно влияние и кои компании ще са двигатели на тази промяна? Това са само част от въпросите, които ще получат отговор на тазгодишния Световен мобилен конгрес (Mobile World Congress), който ще се проведе от 2 до 5 март в Барселона.

Събитието ще бъде проследено на живо от центъра на събитията от "Наука" OFFNews. MWC традиционно събира няколко хиляди компании от телеком сегмента - производители на устройства и оборудване, оператори, разработчици на приложения, рекламни платформи, мобилни медии, аналитични и онлайн услуги.

Въпреки, че шоуто започва на 2 март, много от важните анонси ще бъдат направени още днес. Очаква се по-късно следобед Samsung и HTC да представят на пресконференции в испанския град своите най-нови модели смартфони, а според непотвърдена информация, е възможно HTC да анонсира и "умен" часовник.

Традиционно онлайн корпорациите играят важна роля на мобилния конгрес и по всичко личи, че тази година няма да се отличава в това отношение. Лекцията на Марк Зукърбърг, съосновател и главен изпълнителен директор на Facebook, ще бъде акцентът на програмата през първия ден на конгреса (2 март). Той ще говори за възможностите за разширяване на интернет покритието в слабо развити региони на планетата и за начина, по който това би променило живота на населението в тях. Друг IT гигант - Microsoft - ще анонсира своите новости в мобилния сегмент на пресконференция в началото на деня, а по-късно в рамките на панела "Бъдещето на развлечението е мобилно" водещи представители на сектора ще разкажат, как ще се забавляваме през следващите години.

Вторият конгресен ден ще започне със събитие, насочено към бъдещето на т. нар. малки мобилни клетки (small cells), които ще спомогнат за изграждането на много по-гъвкави мобилни мрежи със значително по-добро покритие. Акцентът на деня обаче ще е лекцията на Том Уилър, председател на Федералната комисия по съобщения на САЩ, който ще говори за мрежовата неутралност - тема, от която до голяма степен зависи бъдещето на интернет. Също във вторник разплащателните компании VISA и Mastercard ще представят новите си решения за мобилни плащания. Денят ще завърши с представяне на най-перспективните стартъпи в мобилния сегмент, организирано от TechCrunch и с церемонията на наградите Mobile Premier Awards, в която ще бъдат отличени компании от телеком бранша.

Акцент през третия ден на конгреса ще е петото поколение мобилни стандарти (5G), чиито характеристики тепърва се очертават. За незапознатите ще припомним, че първата генерация клетъчни мрежи са аналоговите стандарти като например NMT, по който работеше българският оператор РТК Мобиком, второто поколение се отличава с навлизането на цифрова свързаност, а като най-популярен стандарт се наложи GSM, третото са широколентовите стандарти като UMTS, а LTE е най-популярната технология от четвърта генерация. Как ще изглеждат 5G мрежите тепърва предстои да разберем.

В рамките на Mobile World Congress ще бъдат организирани и редица по-малки събития, насочени към теми като "умните" градове и домове, мобилното здравеопазване (mHealth), свързаните автомобили и др. Очаква се Volvo да използва конгреса, за да представи новата си система, която ще позволи на колите с тази марка да засичат опасни условия на пътя и да предупреждават други Volvo автомобили автоматично.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !