XPhone - първият смартфон в света без СИМ карта (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 октомври 2018 в 00:00 26967 3

Криптовалутният стартъп Pundi X представи нов смартфон, готов за работа с блокчейн, наречен XPhone.

Новото устройство ще позволи на потребителите да осъществяват повиквания, да изпращат текстови съобщения и дори да изпращат данни независимо от традиционните клетъчни мобилни оператори.

Телефонните обаждания преминават през възлите на собствената си мрежа.

Потребителите могат да пренасочват телефонни разговори и съобщения чрез блокчейн възли без нужда от телефонни номера.

Компанията Pundi X заяви, че XPhone работи с „нов протокол за пренос на данни във века на блокчейна” и се надява, че "иновацията ще разшири значително използването на блокчейн технологията извън сферата на финансите".

Към новия мобилен телефон Pundi X представи и своята първа операционна система DLT, основана на блокчейн и Function X, новата екосистема за блокчейн, която също така позволява на потребителите сигурно да изпращат и получават данни от всякакъв вид чрез нов протокол за пренос FXTP, а децентрализираната система за съхранение на файлове е известна като IPFX.

Потребителите ще могат да споделят данни по същия начин, както и сега го правят онлайн, но по-надеждно чрез блокчейн, докато разработчиците могат бързо и лесно да публикуват децентрализирани приложения чрез FXTP.

Изпълнителният директор на Pundi X и съоснователят Зак Чеа (Zac Cheah) заяви, че XPhone има потенциала да създаде голям глобален пул възли, който може да бъде използван, за да се постигне мащабируемост и децентрализация за по-обширна блокчейн екосистема.

"Function X е отговорът. Като предлагаме на хората избор да бъдат независими от централизираната комуникационна мрежа, създадохме ново приложение за блокчейна, което може да бъде оценено и използвано от повечето хора.

"От своя страна това ще има значителни последици за бъдещето на блокчейна и ще даде живот на достатъчно голяма мрежа, за да подкрепи по-голям мащаб, пропускателна способност, нови потенциални приложения и истинска децентрализация", заяви шефът на Pundi X.

Пробни демонстрационни прототипи на XPhone са показани на журналисти и присъстващи на срещата на върха XBlockchain Inaya Putri Bali на 10 октомври. Разговорите и съобщенията, базирани на блокчейн, могат да се включват и изключват от операционната система на телефона, основана на Android 9.0.

Операционната система XPhone в момента е на разположение на производителите на телефони за тестване. Подробна информация за Function X ще бъде достъпна на functionx.io на 15 октомври. Function X, операционната система, протокола за пренос, децентрализираната файлова система и самия XPhone ще бъдат официално пуснати през второто тримесечие на 2019 г.

Някои понятия в блокчейн технологията

Блокчейн (верижни блокове) – това е разпределена база данни, в която устройствата за съхранение са свързани с общ сървър. Тази база данни поддържа нарастващ списък от подредени блокове, които са свързани криптографски. Всеки блок съдържа времеви печат, и препратка към предишния блок.

Базата данни е публична и се използва чрез публичен ключ. За да може един потребител да извършва различни видове транзакции или сделки през системата трябва да притежава частен ключ, без който е невъзможно да се запише информацията.

Блокчейн технологията може да се използва както за разплащания, така и за съхранение на документи и сключване на сделки с тях.

Как функционира биткоинът?

Биткоин представлява криптовалута (виртуална валута), при която се генерират парични единици чрез процес, наречен „копаене“, представляващо извършването на определен набор от изчисления. Всеки желаещ може да създава, купува и продава такива парични единици. При това транзакциите са напълно анонимни. Всеки потребител обаче разполага с уникален адрес, който му позволява да се идентифицира и да получава биткоини.

Когато през 2008 г. тайнственият създател на биткоин с псевдонима Сатоши Накамото създава криптовалутата, неговата идея е да позволи на хората сами да си разменят електронни пари, без нуждата от централни банки, правителства, дори онлайн корпорации като PayPal. За разлика от банките, при биткоин модела по-скоро всеки участник е своеобразна „банка“ и има пълна собственост върху своите пари. Това означава, че само той може да вижда баланса си, както и транзакциите си и да прави плащания.

Каква е ролята на блокчейнът?

Въпреки че плащанията с биткоин са анонимни, всяка транзакция се записва хронологично в публична база данни, която се нарича blockchain. Тя е отворена, разпределена, децентрализирана и всеки участник в търговията с биткоин може да създава записи в нея. Нов blockchain се генерира приблизително на всеки десет минути и се споделя в мрежата.

Блокчейнът има подробна информация за всички адреси на биткоин потребители, както и за техния баланс във всеки момент. На практика това позволява, ако даден потребител има биткоин портфейл, да прави разплащания в целия свят през своя настолен компютър или мобилно устройство.

Етериум е децентрализирана платформа, която работи с ”умни договори”: приложения, които работят точно както е по програма, без всякаква възможност за цензура, измама или намеса на трета страна.

Етериум също осигурява криптовалутен знак наречен "етер", който може да се прехвърля между профилите и да се използва за компенсиране на участниците за извършените изчисления и да гарантира качеството на извършената услуга.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4016

3

nikgenik

28.01 2019 в 09:10

Много хубаво обяснениеза по грамотните! Неграмотните не ги интересува това!
"-Въпреки че плащанията с биткоин са анонимни, всяка транзакция се записва хронологично в публична база данни, която се нарича blockchain. Тя е отворена, разпределена, децентрализирана и всеки участник в търговията с биткоин може да създава записи в нея. Нов blockchain се генерира приблизително на всеки десет минути и се споделя в мрежата.

Блокчейнът има подробна информация за всички адреси на биткоин потребители, както и за техния баланс във всеки момент. На практика това позволява, ако даден потребител има биткоин портфейл, да прави разплащания в целия свят през своя настолен компютър или мобилно устройство.

Етериум е децентрализирана платформа, която работи с ”умни договори”: приложения, които работят точно както е по програма, без всякаква възможност за цензура, измама или намеса на трета страна.

Етериум също осигурява криптовалутен знак наречен "етер", който може да се прехвърля между профилите и да се използва за компенсиране на участниците за извършените изчисления и да гарантира качеството на извършената услуга."

11730

2

Батко

14.10 2018 в 21:38

Тия телефони дали па не копат?

15914

1

поп Дръвчо

14.10 2018 в 18:27

Има си хубава дума за това нещо: vaporware. Или vapourware, ако предпочитате европейския правопис.

Впрочем има и други думички: инвестиционна измама например.