06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Едно 10-минутно упражнение може да ви направи по-щастливи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 април 2019 в 10:34 84790
Снимка: Pxhere

Научната област на така наречената „положителна психология“ вече е на 20 години и вече е осигурила безброй техники, базирани на доказателства, за повишаване на настроението и спасение от ефектите на ежедневните стресови ситуации.

Но как да намерим време да ги прилагаме в ежедневието си?

Санди Ман (Sandi Mann), преподавател в Университета на Централен Ланкашър, предлага едно решение. Въз основа на опита си като клиничен психолог, тя има някои предложения, които биха могли да помогнат, представени в книгата ѝ „Десет минути до щастието“. Нейната програма е под формата на ежедневно попълване на дневник, отразяващ шест въпроса:

1. Какви изживявания, макар и обикновени, ви накараха да изпитате удоволствие?

2. Каква похвала и обратна връзка получихте?

3. Какви бяха моментите на чисто щастие?

4. Какви бяха вашите постижения, макар и малки?

5. Какво ви накара да се почувствате благодарни?

6. Как изразихте добротата си?

Голяма част от програмата се основава на огромно количество научни изследвания, които показват, че отделянето на малко време за преоценка на деня по тези начини може бавно да промени начина ви на мислене, така че в крайна сметка да намерите повече щастие в живота си. Когато се чувстваме зле, може лесно да пренебрегнем нещата, които вървят успешно - и поддържането на този дневник ги извежда на преден план.

Ман подчертава, че ползите не идват само от непосредственото повишаване на настроението, докато пишете бележките си. Препрочитането на предишните ви записки може да ви помогне да се справите с трудни ситуации в бъдеще.

Благодарение на нашата "асоциативна" памет, едно мрачно настроение - причинено от едно лошо събитие - може да ви накара да си припомните други източници на стрес и нещастие. Когато това се случи, прелистването на страниците на дневника ви може да ви помогне да излезете от тази негативна спирала.

Шестата точка се основава на последните изследвания за силата на добротата. Различни проучвания са открили, че безкористните действия не само помагат на хората около вас, но и постоянно повишават настроението ви. Да похарчите малко пари, за да помогнете на непознат, например, ви прави много по-щастливи, отколкото да използвате същите парични средства, за да поглезите себе си, според изследване в повече от 130 страни.

Фокусирането върху тези случаи трябва да гарантира, че ще се възползвате максимално от тези приятни чувства, като същевременно ви насърчи да търсите нови възможности на следващия ден.

Един 10-минутен преглед на вашия ден не може да направи чудеса, разбира се - и Ман подчертава, че всеки, който подозира, че може да страда от депресия, все пак трябва да потърси професионална медицинска помощ. Но за тези, които обикновено се чувстват „зле“ и стресирани, без тежки клинични симптоми, това упражнение може да ви помогне.

Източник:

BBC Future: How to boost your mood with one 10-minute-exercise


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Виц на деня: 4 юни
04 юни 2022 в 07:561
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.