Какво трябва да направите, ако намерите парче от китайската космическа станция?

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 март 2018 в 00:00 16245 1

Това е орбитата на Tiangong-1 на 22 март 2018 г. Най-високата точка на орбитата, наречена апогей, е на 233 км над Земята, а най-ниската й точка е около 212 километра. Международната космическа станция се намира на кръгова орбита на 400 километра. Кредит: The Aerospace Corporation

Неизправната китайска космическа станция Tiangong-1 се отправя на ниска земна орбита в момента и се очаква да навлезе отново в атмосферата на Земята някъде между 30 март и 2 април. По-голямата част от космическата станция от 9 тона (8500 кг) вероятно ще изгори атмосферата - но няколко хиляди горещи парчета, раздробени отломки все пак може да оцелеят и да паднат на повърхността на нашата планета.

Вероятността да ви удари по главата някое от тези парчета на космическата станция е ниска - 1 на 292 трилиона или около 500 милиона пъти по-малко вероятно, отколкото да те удари мълния. Понастоящем потенциалният участък на падането на космическата станция обхваща около една трета от планетата, а огромна част от тази зона е вода.

Ако обаче по някакво невероятно космическо съвпадение откриете парче Tiangong-1, ето някои съвети за най-добрите начини на действие, които посочва Live Science.

Не го докосвайте.

"Има две причини, поради които не трябва да се доближавате и да докосвате парчета от космическите боклуци", разказва Робърт Пърлман (Robert Pearlman), редактор на collectSPACE.com. "Като начало, това е рискът за здравето."

Вероятно, обяснява Пърлман, космическата станция носи много опасни материали, които не са безопасни при контакт с хора, включително резервоари с токсично гориво. "Освен това, тъй като апаратът ще бъде разкъсан при навлизането в атмосферата, каквото оцелее до земята, може да има много остри ръбове", добавя Пърлман. „ Не е нещо, което бихте искали децата ви да докоснат”.

Ако си запазите парче, отивате в затвора

Втората причина да не се втурнете и да си вземете парче от Tiangong-1 е една правна неприятност, заради която могат да ви приберат.

"Според Договора за използването на космическото пространство от 1967 г. космическият кораб е юридически собственост на страната, докато не заяви, че не е нейна собственост", пояснява Пърлман. "Няма значение къде се е приземил - независимо дали е в океана и потъва до дъното му или на собствената си земя или в друга държава - принадлежи на страната, от която произхожда".

Илюстрацията на художник на китайската космическа  Tiangong-1, която се очаква да падне на Земята между 30 март и 2 април 2018 г.
Кредит: CMSA

Част от тази правна рамка е за ваша защита, коментира Пърлман. Това прави Китай юридически отговорен за всякакви щети на лице или собственост, които неговата неконтролируема космическа станция може да причини. (Отново, такива щети няма да се случат.)

Това също означава обаче, че ако си запазите парче от Tiangong-1 е равносилно на кражба на държавна собственост. Вярвате или не, хората са отивали ​​в затвора за това.

"След експлозията на Чалънджър (Challenger) през 1986 г. имаше един джентълмен от Бреговата охрана, който си задържа парче от отломките 25 години", разказва Пърлман. "Той бе готвачът на борда на кораба, работещ по разследването”. Докато другите моряци помагаха да се съберат и върнат парчетата, той решил да използва кофа, за да извади плочка, плаваща във водата и да я запази за себе си. 25 години по-късно я предлага в eBay  като "най-добрия подарък за Коледа". "

Когато НАСА разбира, мъжът е арестуван. Признат е за виновен за кражба на държавна собственост и е осъден на две години пробация. Той се отървава леко, защото би могъл да получи глоба от 10 000 долара, 10 години затвор или комбинация от двете.

Космическите отломки могат да станат юридически легитимен сувенир, но след като правителството официално приключи разследването. Дотогава вероятно е най-добре да третирате всички части на Tiangong-1 като такива, каквито са: горещи останки от пожар.

И така, какво трябва да направите, ако намерите част от това, което смятате за космически отломки? - Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се свържете с местните власти - обяснява Пърлман. "Те ще се свържат с федералните власти и ще организират правилното събиране и подходящото им връщане на китайското правителство".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

27.03 2018 в 19:53

Не знам дали този човек е идиот, но вероятността да е такъв, е около 292 трилиона пъти по-голяма, отколкото да намеря парче от китайска космическа станция. И още 500 милиона пъти по-голяма, отколкото да се отровя или порежа с това парче.
Колкото до собствеността - все ще намеря начин да намеря телефона на китайското посолство. Понеже вероятността те да почерпят, еднозначно също е по-голяма, отколкото ибей да ми направи смислена регистрация, за да го продам там.