Ваксината срещу COVID-19 дава при тестване „правилен имунен отговор“

Ваня Милева Последна промяна на 02 юли 2020 в 00:02 7133 0

Кандидатът за ваксина е насочен към шиповия протеин на SARS-CoV-2. Кредит: University of Oxford

Започна първото клинично изпитване в Бразилия на ваксина, разработена в Оксфорд срещу Covid-19. Технологията за ваксиниране ChAdOx1 се основава на аденовирус и се счита за много безопасна, дори при хора със слаба имунна система.

Ваксината, използвана в бразилското изпитване върху 5000 доброволци, е подобна на използваната във Великобритания и Южна Африка. Технологията за ваксиниране ChAdOx1 се основава на аденовирус, друг вирус, който причинява леки инфекции на горните дихателни пътища.

 „Премахнахме някои от аденовирусните гени, така че когато го използваме като ваксина, аденовирусът не може да се разпространи в организма. Това го прави много безопасен, дори при хора със слаба имунна система. Но тъй като все още е жив вирус, той е добър за предизвикване на силен имунен отговор след ваксинация“, заяви професор Сара Гилбърт (Sarah Gilbert) от департамента по медицина на Оксфордския университет.

Много щамове на аденовирусите заразяват хората и затова са разработили антитела срещу тях.

 "Започнахме с аденовирус, който бе изолиран от шимпанзе и не циркулира в човешката популация, така че няма предходен имунитет към него. След това добавихме ген, който да кодира един от протеините на патогена, срещу който искаме да направим ваксина - срещу SARS-CoV-2 у използвахме шиповия протеин, който покрива повърхността на коронавируса“, добавя Гилбърт.

Технологията за ваксиниране ChAdOx1 се използва за производството на кандидат ваксини срещу редица патогени, включително грип, чикунгуня, зика и друг коронавирус, Близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Според Гилбърт, ако ваксината на Оксфорд е успешна, ще има и други. Наблягайки на опита от Ебола, тя добавя, че целта трябва да бъде създаването на множество ваксини, подлежащи на лицензиране, а не една да получи в крайна сметка монопол.

 "Но е невероятно ВСИЧКИ кандидат-ваксини, които са в процес на разработка, да бъдат ефективни и много от тях ще изискват повече от една доза. Разработчиците на ваксини трябва да работят съвместно, за да сравняват имунните отговори и да оценяват различни платформи за ваксини. Технологии, които могат да създадат производство в големи мащаби и ниските разходи трябва да бъдат приоритет, но те също така трябва да бъдат високоефективни ", добавя Гилбърт.

Ваксината, разработена в Оксфордския Дженър институт, понастоящем се тества във Великобритания, където в клиничното изпитване са се записали над 4000 участника и е предвидено допълнително записване на 10 000 участника. Ваксината ChAdOx1 nCoV-19 е лицензирана за AstraZeneca.

В момента се разработват над 80 ваксини в световен мащаб, а няколко терапевтични лекарства за лечение на новия коронавирус също са в клинични изпитвания, съобщават от СЗО.

„СЗО се ангажира да гарантира, че разработваните лекарствата и ваксините ще се разпределят по справедлив начин за всички страни и хора“, се казва в съобщението на организацията. От тези кандидат ваксини шест са в етап на клинични тестове, а проучването на Университета в Оксфорд сред тях.

Източник

Oxford COVID-19 vaccine safe for people with weak immunity says Oxford Professor Sarah Gilbert, BusinessInsider

Clinical trials for coronavirus vaccine begin at University of Oxford, ABCNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !