Защо мухите потъркват крачетата си? (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 октомври 2015 в 08:30 23761 0

Кредит von Guido/foto.bibra-medien.de

Сигурно сте виждали как някоя муха трие едно в друго крачетата си и сте се замисляли защо го прави. Повечето от вас биха отговорили, че ги почиства.

И ще сте абсолютно прави.

Но защо прави това? Нима мухата, която разнася инфекции и бактерии, всъщност е чистница?

Мухата наистина почиства мръсотията от краката си, но не от хигиенни съображения. Домашна муха постоянно пътешества между нашата храна, с която се храни и нашите фекалии, където е родена и в които ще снесе яйцата си. Нейният маршрут е буквално: нечистотия - храна - нечистотия - храна и така - цял ден.

Лепкавите крачета

Краче на муха с възглавнички - пулвили под микроскоп. Виждат се власинките. Снимка: www.flickr.com

Крачетата на мухата завършват с две възглавнички, начени пулвили и покрити с фини власинки. Тези власинки изпускат лепкава течност, която е смес от въглехидрати и мазнини. Лепкавият секрет помага на мухата да се задържи върху гладката повърхност със силата на капилярното привличане.

Учените изучавали следите от мухите върху чиста повърхност и открили, че те са оставени от възглавничките на крачетата им и са от мазнини. Мазнината може да е хлъзгава, но тя помага за сцеплението на власинките с гладка повърхност, например стъкло. Ако крачетата на мухите се очистят от мазнина, ще почнат да се пързалят по стъклени повърхности.

Власинките на пулвила под микроскоп. Снимка: Steve Gschmeissner

Ако се вгледате в микроскопската снимка горе, ще забележите, че тези власинки много приличат на власинките върху лапичките на геконите (вид гущери), които с лекота се задържат дори по тавани. Вероятно мухите използват също като геконите силите на Ван дер Ваалс за прилепване.

Разбира се, когато мухата пълзи по различни повърхности, върху лепкавите възглавнички и власинки на крачетата им се събира мръсотия.

Мръсотията им пречи на ходят и да чувстват

Замърсяването на лапичките разваля сцеплението с повърхностите и затова мухите редовно почистват всичките си шест крачета от полепналите частици.

Излиза, че на пулвилите са и осезателните органи на мухите за докосване и вкус. Да, мухата усеща вкуса ... с краката си, а след това с хоботчето си. При това мухата умее да анализира 100-200 пъти по-добре храната с краката си, отколкото човека с езика си.

Очи се чистят с чисти крачета

Няма съмнение, че мухите се цапат и трябва да се чистят постоянно, за да свалят полепналото. И всеки път го правят по стандартна процедура: предните крака чистят главата, задните - крилата.

Защо мухата почиства първо краката си?

Първо мухата почиства краката си, а след това почиства с крачетата си очите и мустаците си, за да не ги зацапа допълнително.

Подобно на домашната муха, и други насекоми се почистват по този начин.

Снимка: thingsbiological.wordpress.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !