25 юли 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо насекомите обикалят в кръг около светлината?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 ноември 2014 в 23:26 50580
Снимка: lifeatnight.si

Нощните насекоми по време на полет се ръководят от луната и звездите. Основният принцип за ориентация на нощните насекоми е прост: за да летят по права линия, те трябва само да поддържат постоянен ъгъл между посоката на движението си и лъчите на най-яркият обект пред очите си. През деня, това не е проблем, това е Слънцето. Проблемът възниква през нощта. Лампите са по-ярки, отколкото Луната, така че насекомите се опитват да се придвижват, ориентирайки се по лампата. Ситуацията се вижда на схемата.

Небесните тела са толкова далече, че може да се приеме, че са безкрайно далече и излъчваните от тях лъчи са практически успоредни. Така че, ако една нощна пеперуда поддържа постоянен ъгъл спрямо лъчите на Слънцето или Луната няма да се отклонява от правата линия, тъй като безкрайно далечния обект не се движи спрямо насекомото. Поне за краткото време на полета, това може да се приеме така. Но една лампа е на определено крайно разстояние и лъчите й се разпространяват радиално във всички посоки.

Ето защо, поддържайки спрямо лъчите на лампата постоянен ъгъл, насекомите не летят по права линия, а по логаритмична спирала . Това е такъв тит спирала, всяка допирателна, към която сключва еднакви ъгли с линията, която свързваща центъра).

В схемата ъгълът е 80 градуса. Насекомото настройва направлението на полета си така, че да запази този ъгъл постоянен. Ако ъгълът е остър (както в схемата), тогава спиралата ще се свива към източника на лъчите и насекомото, което я следва ще намери своята смърт. Ако ъгълът е тъп, то ще има късмет и ще следва спиралата навън, далеч от пламъка. Ако ъгълът е прав, тогава то ще обикаля в кръг.

Не насекомите са "глупави" или са привлечени от светлината, всъщност те се движат правилно, по законите на геометричната оптика, но ние сме променили условията.

От както е изобретено изкуственото осветление през миналия век, много видове нощни пеперуди са докарани почти до изчезване.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.